tisdag 1 mars 2011

köttet på din tallrik, var kommer det i från? hur har det mått?
Tisdagar är min vego dag, eller köttfria dag om du så vill. Varför? Jo för att dra mitt strå till stacken med att få ner köttproduktionen och därmed göra en insats för miljön. En markering helt enkelt. Men jag äter kött allt mer sällan, för min egen skull också. Känns bättre i kroppen helt enkelt. Fast jag kan aldrig tänka mig att bli helt köttfri. Utan njuter av bra kött då och då, tror på en varierad kost helt enkelt. Bra kött för mig är kött av ypperligt god kvalitet, kött som kommer från lyckliga djur som gjort minsta möjliga påverkan på naturen utan genmanipulering eller gift/kontroversiella foder. Å det blir allt svårare att få tag i sådant kött. Prislappen gör att det blir naturligt att äta det allt mer sällan, men njuta desto mer då. 

Men få tänker så tyvärr, de flesta handlar efter prislappen, utan att ens fundera. För inte så länge sedan hade Coop i Sundsvall stora skyltar vid ingången. Entrecote 49.- kg från Tyskland. ???????. Hur ofta ser vi kött från tyskland annars? Kan det bero på pågående giftskandalen? Men köper verkligen folk sådant? Jaaa, som galningar. Ingen tycks fråga sig, hur kan det vara så billigt? Med avdrag för moms, butikens påslag, transporten från tyskland, styckarens lön, uppfödarens lön, ursprungliga inköpskostnaden(uppfödning), emballage osv osv ...... vad i hela friden har djuret fått kosta då det kostar 49.-kg i butik på en av de finaste styckdelarna i Sverige????

Fundera på det och se för allt i världen dokumentären Stek för alla av franske teve journalisten Anthony Orljange, som visades i Dokument utifrån nyligen. Hårresande. Om hur allt handlar om att få djur att växa fortare till mindre kostnad. Till vilket pris som helst. Fy fabian!

Vilken dag blir din köttfria dag?

Se dokumentären här (tillgänglig till 29 mars):

1 kommentar:

  1. Intressant om priset på entrecôten. Det skulle vara värt att veta vad som ligger bakom. Det går inte att producera köttet till det priset, så det måste förmodligen handla om ett rent lockpris. De säljer det med förlust för att dra folk till butiken!

    SvaraRadera