tisdag 15 mars 2011

Underbart gott lamm & ekologiskt tänk

På trädgårdsmässan Rum & Trädgård förra veckan, blev jag bjuden på det godaste lammkött, jag någonsin ätit. Det var herrarna Hannu Sarenström och Rune Kalf Hansen som kockshowade på ett alldeles underbart sätt. Under ständiga samtal och härligt gnabb, skickades den ena härligheten efter den andra ut till förväntasfulla besökare. (Varför har inte de ett teveprogram ihop kan man undra!) Åh så himelskt gott det var den långsamtkokade bogen,de grillade revebenen, steken, soppan, buljongen, smörgåsarna...allt allt allt väldigt gott.

Otippat ställe att få den stora matupplevelsen kanske, eller inte. Anledningarna heter bra råvara från Molstabergs säteri, i form av ett lamm som tillvaratogs i sin helhet under mässdagarna. I gott sällskap av krydd och grönt från Årstiderna. Allt ekologiskt förståss. Men det räcker liksom inte för oanade höjder smakmässigt. För himmelskt fint lammkött har vi ju i Åredalen också, från fjällbete. Nej det handlar också om att kunna ta hand om smakerna. Så som Rune Kalf Hansen gör. Rena smaker, hämtade från säsongens urval skickligt tillvaratagna och tillagade.

Tänker vi bara till lite mer när vi bestämmer meny och handlar, så ökar vi odsen markant.

Rune Kalf Hansens buskap är: Tänk tvärt om. Skriv inte inköpslistan hemma. Utan ta reda på vad som finns i affären i stället och utgå ifrån det. Där räcker inte ekologiskt tänkt, utan måste tas ett steg ytterligare genom tänket ekologiskt efter säsong. Kan nog känna det själv när jag tänker efter. Att strävan efter kravmärkt gjort mig lite fartblind. Gjort att jag tappat lite av säsongstänket och ofta möts av sämre varor av det som stod på just den dagens inköpslista ibland.

Säsongens varor är ju också per automatik fräschare, smakrikare och faktiskt billigare också, för ärligt hur smakar de svindyra tomaterna så här i mars? Jämfört med Morötter, Majrovor, Palsternackor....som inte kostar många kronor alls. Så här finns t.o.m pengar att hämta!

Ja mina smaklökar slog verkligen volter i detta mötet. Så stolt är jag över att ha rensat brysselkål i deras kök, toppjobb för en Kitchen Bitch:)

Redan några dagar efter, hade jag lyckan att hitta underbart fina brysselkål på affären. De kokades lätt, revs härlig ost över, saltades, pepprades, ströddes lite färsk timjan över på "Rune" vis,  å njöts direkt.. himmelsk även i mitt kök:)

Lärde mig också att spara mycket till sista minuten, bättre att middagsgästerna ( även familjen till vardags ) får vänta någon minut än att maten ska göra det. Så självklart, men ja nu blir det så här också.

4 kommentarer:

 1. Det måste har varit en upplevelse, trist att jag missade herrarna in action:(
  Jag får väl vänta och hoppas på tv-programmet, det borde bli en succé! Brysselkål kan nästan konkurrera med sparrisen, men bara nästan:)

  SvaraRadera
 2. Jag håller precis med i allt du skrivit. Det var en såååå härlig upplevelse. Jag har också börjat förändra mitt tänk, speciellt när det gäller att se vad som finns just nu i butiken.Det är alltid utmanande och spännande att förändra sig, och roligt att lära sig nya saker. Jag vill leva länge och må bra till kropp och själ!

  SvaraRadera
 3. Nu nalkas säsongen då allt spirar i naturen. Ta en tur ut och samla örter och tillaga lammet med dem. Vi har 30 hektar natur söder om oss som vi har fått ekologiskt certifierade, där vi plockar örter till maten i Pettas ekologiska café!

  SvaraRadera