söndag 2 januari 2011

Sun Maid Russin + lite russin fakta.)Jag har tidigare skrivit om ICAs russin som dumt nog innehåller Palmolja, vilket jag tycker är himla trist. Jag frågade mig också varför olja över huvud taget? ICA svarade då att det var nödvändigt för att de inte skulle klibba fast. Hela det inlägget hittar du här>>>

Här i Sverige finns tack och lov ekologiska alternativ från bland annat Kung Markatta och Saltå Kvarn. De är osvavlade och av den ljusa extra söta sorten Sultan russin, behandlade med en liten liten mängd ekologisk solrosolja 0,5 liter olja till 100 liter vatten, för att inte klibba i hop (Kung Markatas svar). Har skrivit till dem också naturligtvis.)
....................

Hej Marie, den lilla mängden olja är endast tillsatt för att russinen inte ska klibba ihop för mycket. Innan torkning doppas vindruvorna i en blandning av olja och vatten, men det handlar alltså om ca 0,5 liter olja till 100 liter vatten.
– Sofia, för Kung Markatta, 2010-11-25
hej undrar varför det finns olja i? Räcker det inte med att bara torka russinen?– Marie, 2010-11-24
--------------------

Men hur är det då med Sun Maids Russin, var ju bara tvungen att fråga dem också eftersom deras förpackningar inte avslöjar något om olja eller sulfiter!


Här är deras svar: (översatt av mig och längre ner i original format)
Tack för din förfrågan om Sun-Maid produkter.

Det finns inga tillsatser eller konserveringsmedel i våra Sun-Maid Natural Sun-russin eller våra Zante vinbär. När russinen är redo att bli behandlade, rengör vi russinen genom att använda stora sugapparater till att ta bort stjälkar, smuts och andra främmande föremål. Vi gör sedan en mycket noggrann tvättning i sötvatten som återfuktar russinen.

Sun-Maid Russin Golden renas på ungefär samma sätt, även om dessa russin behandlas med konserveringsmedel svaveldioxid. Denna form av sulfitbehandling har använts i århundraden för att förhindra mörkfärgning av frukt under torkningen. Sulfiter hjälper också att bevara vitamin A och innehållet av C-vitamin i livsmedel. Innehållsförteckningen på alla våra paket är kompletta och korrekta.

Vår organiska russin finns på Costco och Sam's Clubs.

Med vänliga hälsningar,
Sun-Maid Growers of California
Konsumentfrågor


Thank you for your recent inquiry regarding Sun-Maid products.    

There are no additives or preservatives in our Sun-Maid Natural Sun-Dried Raisins or our Zante Currants.  When the raisins are ready to be processed, we clean the raisins using large aspirators (vacuums), graders, and shakers to remove stems, dirt, and other foreign objects.  We then do a very thorough washing in fresh water which rehydrates the raisins.  

Sun-Maid Golden Raisins are cleaned in much the same way, although these raisins are treated with the preservative sulfur dioxide.  This form of sulfite has been used for centuries to prevent darkening of the fruit during the drying process.  Sulfites also help preserve the vitamin A and vitamin C contents of foods.  The ingredient listing on all our packages are complete and accurate.

Our organic raisins can be found at Costco and Sam's Clubs.Sincerely,
Sun-Maid Growers of California
Consumer Affairs Alltså inga oljor men sulfiter, ett mycket bättre än ICAs alternativ som är sulfitbehandlat och innehåller Palmolja. Ser fram emot Sun Maids Ekologiska russin i butik här i Sverige!!!!! 

10 kommentarer:

 1. Problemet med sun maids russin är 1: Dom är odlade i californien, vilket innebär att dem är vattnade med ett av världens mest förorenade vatten. 2: Svavel må ha använts länge, det har coca cola också, inget av dem är bra för kropp och själ. Håll er till Kung markatta och Saltå kvarns russin, de sistnämda köper jag ofta och är mycket goda, samt ekologiska, med krav märkning. (Som är den striktaste EKO-märkningen.) Mvh

  SvaraRadera
 2. Du skriver ju även själv: Så länge som vi köper frysta hallon från ett land som vattnar sina bär med förorenat vatten för att det ger en billigare vara, så kommer den finnas... Sen rekomenderar du Sun Maids russin. Lite lätt motsägelse fullt. Russin är inte hallon, men principen den samma. Mvh

  SvaraRadera
 3. NEJ jag rekomenderar Inte Sun Maids Russin utan inleder med att tala om Saltå och Kung Markatta! Vad jag gör med Sun Maids är att jämföra med ICAs som jag undrar varför de finns över huvud taget!!!!!!
  /Marie Lithén

  SvaraRadera
 4. Min princip att betalar vi för skit så fortsätter skit att finnas står jag fast vid! Äter själv endast Saltå Kvarns russin!!!

  SvaraRadera
 5. Idag köpte jag sunmaids eko-variant utan en tanke på att saltåkvarn mfl har ekovarianter (ångrar det nu). Det som dock fick mig att tveka var att ingen av de olika ekocertifieringssymbolerna fanns att hitta på paketet. Om det inte uppfyller KRAV så ska det väl åtminstone vara märkt med eu symbolen för att få kallas eko? Någon som vet varför det inte finns på denna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på att Sun Maid är en utom europeisk produkt. USA har inte samma märkningar som vi här. En bra förklaring här:

   http://ekohyllan.blogspot.se/p/markningar.html

   hoppas det var till hjälp

   Radera
 6. Vindruvorna i Sun-Maids ekologiska russin kommer från plantager som följer EUs regelverk för ekologisk odling. Eftersom produkten kommer från ett tredje land (utanför EU)är det frivilligt att använda EU ekologiskt logo. Sun-Maid har valt att inte ha denna logo på sina förpackningar. Sun-Maid Naturliga russin som finns på vår nordiska marknad är inte svavlade, man använder inte palmolja eller någon annan olja och vindruvorna(råvaran)växer utan användning av kemiska bekämpningsmedel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för information Minna!
   Härligt med ett gammalt inlägg som fortfarande lever

   Radera
 7. Hej,

  Talade med Axfoods kundkontakt idag... Tror hon försade sig :)
  Garant - Leverantör Sun-Maid - så samma sak som gäller sun-maid lär gälla Garant.
  /R

  SvaraRadera
 8. Managed endeavors, and even novel products inside an industry, will show specific bothers for those doing the bundling. Farligt gods ADR

  SvaraRadera