tisdag 30 november 2010

Palmolja i Russin

För en tid sedan skrev jag till ICA och frågade varför deras Russinpaket innehöll Palmolja. För mig känns det onödigt med olja överhuvud taget, men helt galet att använda just Palmolja.Här är deras svar:


Hej!

Tack för att du har hört av dig till oss.

De flesta russin på marknaden innehåller vegetabiisk olja för att undvika att russinen klibbar ihop. Enligt lag behöver man inte specificera i ingrediensförteckningen vilken typ av olja som används så många tillverkare väljer att endast skriva ut vegetabilisk olja. ICA har valt att alltid redovisa vilken olja vi använder så att kunden alltid kan göra ett val.

I våra egna märkesvaror försöker vi undvika palmolja bla för den miljöpåverkan som odlingen av oljan medför. Ibland är det dock svårt att hitta altenativ beroende på palmoljans specifika egenskaper men vi jobbar ständigt med att hitta altenativa oljor och förbättra våra varor.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!


  Med vänlig hälsning
  ICA Kundkontakt


Har frågat ICA om de specifika egenskaperna som Palmoljan har, svar kommer förhoppningsvis senare. Nyfiken är jag, för inte kan det väl bara handla om priset....

Har kontaktat Sun Maid också men inte fått svar. Där finns ingen uppgift om olja alls, vilket är intressant. Kung Markatta och Saltåkvarns ekologiska Russin innehåller en liten del ekologisk Solrosolja av samma anledning, att inte Russinen ska klibba i hop. Ekologiska Russin är inte heller svavlade, benämns alltid med Osvavlade.

Däremot skrivs svalade sällan ut, trots att de borde ha beteckningen E 220, något att fundera på.

(E 220 Svaveldioxid är ett konserveringsmedel som motverkar bakterier.  Bildas vid förbränning av svavel. Används i t. ex. torkad frukt, frukt- och grönsaksberedningar, potatismospulver, fiskvaror, öl, vin och spritdrycker. Kan ge upphov till överkänslighetsreaktioner. Kan även orsaka irritation i magsäcken då svavelsyrlighet bildas.)


I Ekologiska produkter är det bara Vin som får innehålla E 2203 kommentarer:

 1. Skall maila det vidare.
  Bra att du forskar lite i saker och ting.
  Hoppas många läser Bloggen!

  SvaraRadera
 2. Upptäckte detta märkliga fenomen med oljetillsats häromdagen. Kan tipsa om att Garants russin inte verkar innehålla någon olja alls - och de russinen är väldigt goda och inte alls ihopklibbade. Dessutom kommer de i en väldigt snygg, rund retromönstrad förpackning!

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Talade med Axfoods kundkontakt idag... Tror hon försade sig :)
  Garant - Leverantör Sun-Maid - så samma sak som gäller sun-maid lär gälla Garant.
  /R

  SvaraRadera