lördag 29 oktober 2011

Lycka är en gjutjärnsgryta! Men använd den rättGjutjärn det bästa som finns att steka i, att långkoka i, att fritera i ja bäst till det mesta faktiskt. Men använd din gryta på rätt sätt. På fel sätt blir dess kapacitet bortkastad, det är ju slöseri med tycker jag. Såg häromkvällen på Go Kväll. Där Maud Onnermark lagar en älggryta i en fin gjutjärnsgryta, eller vänta nu... det gjorde hon ju inte...

Se programmet här(spola fram till 10:57):
http://svtplay.se/v/2581257/gokvall/26_10?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2582535/sb,p102931,1,f,-1

10.57 in i programmet bryner hon älgen i sin teflonbelagda panna inte i grytan som står intill :( Varför frågar jag mig, gör en rutinerad matlagare på det viset? Resultatet är trist, ingen fin yta som stängt porerna, massor av köttsaft har läckt ur köttet in i pannan där massor av vätska samlat sig. Det stekta(kokta) köttet förs sedan över i grytan och pannan sköljs ur med vatten för att få med smakerna... Varför bryner man inte i grytan????

Jag blir förtvivlad när förebilder gör på detta sättet. Lätt att tro att det är så här det ska göras.

NEJ Använd din gryta så här:

Hetta upp den ordentligt, ha i rikligt med varmpressad rapsolja och gärna en klick smör. När smöret tystnat lägger du i de rumstempererade grytbitarna men bara så många att de de täcker botten. Låt de ligga stilla tills de fått färg på undersidan, vänd dem och låt dem ligga, fortsätt så tills de är brynta runt om. Rör inte i grytan!!! Ta upp de brynta bitarna, lägg dem på ett fat och stek sedan resten på samma sätt om inte allt fick plats från början. På så sätt har du använt det perfekta järnet för att bryna med, samtidigt som smakerna stannar i grytan!

Å ska du fritera gör det i en gjutjärnsgryta så går det lugnare till, smäller inte och sprätter inte så mycket. Har du en svart oemaljerad gryta så mår den väldigt bra av den varma infettningen också, nytta och användning på en gång!
6 kommentarer:

 1. ... jag drar en lättnadens suck... Jag kunde! Jag visste hur man gör rätt för en gångs skull:-) Annars hittar jag på mycket efter hand i köket;-)
  Varmkram H.

  SvaraRadera
 2. Får plocka fram min, från mor ärvda emaljerade gryta.... Oj vad länge sen jag gjorde sömansbiff! Ont om sjömän förmodligen 8-)
  Ha´t himla gôrgôtt
  NinaVästerplana

  SvaraRadera
 3. Du har en le Creuset på bilden ser jag. Har du träffat på någon sådan, som är oemaljerad inuti? Har en sådan, men skulle vilja ha en ny!

  SvaraRadera
 4. Rekomenderar dig Uffe att välja en Le Creuset med matt svart emalj på insidan. Ger fin stekyta men går att diska med diskmedel. Finns där Le Creuset säljs. Annars be dem att ta hem en för dig!

  SvaraRadera
 5. Såg också det där på gokväll och tänkte likadant som du...talanglöst!
  Älskar min gamla gjutjärnsgryta och använder den jätteofta...fast friterar gör jag i en ny rostfri fritös med termostat:)

  SvaraRadera
 6. Såg inte gokväll, men håller med dig om att det är konstigt att inte använda stekgrytan. Lärt av mor för länge sen att så klart bryner man i stekgrytan om den ska användas, själv använder jag den mest för stek, men att fritera i den var ett bra tips, har inte gjort det så mycket pga att det sprätter så. Mariann

  SvaraRadera