tisdag 1 november 2011

karljohan & jordärtskocksrisotto


4 Port

3 dl        ekologiskt Arborio eller Carnaroli ris av högsta kvalitet                                          
4 msk    ekologisk Olivolja                                      
2 st        charlottenlökar, finhackadade                                            
3 dl        ekologiskt Vitt vin                                            
1 liter    ekologisk varm grönsaksbuljong av bästa kvalitet 

                                        
2 msk    ekologiskt Smör                                                                   
2 dl        karl-Johan svamp, i bitar alt torkad blötlagd 
200 g    ekologisk jordärtskocka, skalad, kokt och tärnad. Koka den i buljongvattnet
1 st        ekologisk äpple, fast och syrligt i små tärningar                     
60g        rökt sidfläsk, fint fint tärnad                                           
1 msk    färsk timjan, repad                                            
2 msk    persilja, finhackad                                            
1 tsk      citronskal av ekologisk citron fint riven                                            
2 dl        Västerbottenost, riven 
                                           
Svartpeppar, nymalen                                           
Salt   
olivolja att ringla över
flingsalt och rostade solroskärnor att strö på


Koka upp buljongen
Passa på att förkoka jordärtskockorna i buljongen, luft upp dem i tid

Bryn lök och ris i olivoljan några minuter utan att ta färg
Häll på vinet och låt det koka in

Slå på lite av buljongen så mycket att det täcker och låt koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget, under varsam omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons konsistens är krämig. Ta av från värmen. 

Värm en stekpanna några minuter innan riset är klart. Stek hastigt svamp och sidfläsk i smöret. Tillsätt äpple, de kokta finhackade jordärtskockorna och citronzesten. Stek ytterligare någon minut. Häll detta i den färdiga risotton, tillsammans med ost, svartpeppar och om det behövs, salt.
Rör i örterna ringla lite olja över,  strö solrosfrön, dekorera och servera genast!

Gott precis som det är!

Testlagat för Saltå Kvarns smakråd, i denna version något justerat
Den godaste risotton jag någonsin ätit, så trotsa de många momenten

Till det drack vi detta underbart goda vin en perfekt matchning smakmässigt. Tack till Johan och Linda för det goda vinet! Hoppas ni trivs i ert nya hem!


Bli bättre på risotto, här har du hemligheterna bakom en bra risotto:

3 kommentarer:

  1. Karl- Johan skall inte förvällas!

    SvaraRadera
  2. såklart inte, bortadget! Tack för vaksamt öga. Själv har jag hittills bara lyckats hitta torka;)

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset!
    Jag har Karl-Johan i frysen och jordärtskockor utanför dörren:) Det blir en fredagsrisotto här vill jag lova!
    Kram

    SvaraRadera