tisdag 10 maj 2011

Hemligheten bakom en bra Risotto

Med mycket matlagning kan man följa ett recept och lyckas bra, eller improvisera och lyckas utmärkt. Men med Risotto är det lite mer speciellt. Då tänker jag inte på proportionerna, utan på känslan och råvarorna. För känslans del handlar det om att göra den med omsorg, kärlek och behandla den ömt:)

En tokrörd, framstressad Risotto utan känsla blir ful, klistrig, mäktig och smakar trist. En med dåliga råvaror blir inte ett dugg bättre än råvarorna. Ett surt vin ger en sur Ristotto, en unken smakfattig buljong... ja så klart! Är ju inte så konstigt egentligen.

Så ta det godaste vita torra vinet du vet, den godaste buljongen, godaste osten, de finaste grynen.....

Här är mina favoriter för risotto


tok god, utan e nummer,
utan palmolja
lika gott i risotton som i
glaset under tiden du  lagar:)


Och här är receptet:

Koka upp ca 1.5L vatten med godaste buljongen du vet (egen eller annan favorit). Hönsbuljong funkar men jag föredrar grönsaks. 

finhacka en halv gul lök (om den är stor) och 1 klyfta vitlök, fräs dem i en sauteuse eller annan tjockbottnad kastrull i olivolja ett par minuter utan att de tar färg. Häll i riskornen (ska vara Carnaroliris eller Avorioris 1 dl per portion ). Testa gärna olika sorter för att hitta din favorit. Fräs med riskornen tills de blir lite genomskinliga och knäpper lite. Häll på vitt vin (gott) så att det täcker allt som finns i sauteusen. 


Låt vinet nästan koka in. Slå på det kokande buljonvattnet lite i taget. Bara så att det precis täcker. Rör försiktigt lite då och då med slickepott ända ner i botten. Slå på mer vätska eftersom det kokar bort. Det tar en stund. Ha inte för hög värme utan låt det bara småputtra. Fortsätt att ösa till dess att riskornen känns mjuka men har lite tuggmotstånd. Ta av från värmen.

Smaksätt med en klick riktigt smör ( alt lite olivolja), en stor näve finriven parmesan, nymalen vitpeppar och ev smaksättning ( svamp, grönsaker......) kanske lite salt om inte buljongen är tillräckligt salt. Blanda försiktigt i stora svep med slickepotten så blir den luftig och härlig. 

Servera som den är eller som ett tillbehör. Jag äter ofta risotton som en ensamrätt, vegetariskt.


Inte alls så svårt som det låter, men här gäller övning ger färdighet! 
Alldeles galet gott med lite rött vin till, mums 
Lycka till

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar