onsdag 12 oktober 2011

enklaste brödet

Surdeg i all ära, men i bland är det skönt med något enkelt! Just detta har blivit en favorit här hemma!

1250 g ekologiskt Mjöl, tex lika delar råg, graham, dinkel
1 liter kall vätska (vatten, eller hälften vatten  hälften fil)
25 g jäst
1 tsk honung
1 tsk salt

Rör jäst, honung och salt i litet vatten. Sätt till all vätskan. Blanda i mjölet. Lägg degen direkt i två mindre formar eller i en stor (gör jag)

Sätt in formarna i kall ugn som sätts på 100 grader
Låt dem stå i 40 minuter
Höj värmen till 250 grader och låt stå ytterligare 40 minuter (beroende på ugn kan du behöva täcka ytan efter en stund)

Ta ut ur formen och linda in i bakduk. Låt ligga till nästa dag. Håller sig fint i flera dagar
(recept snott från påsen på Saltå Rågmjöl;) 

kan varieras i det oändliga med solrosfrön, kryddor, russin mm

3 kommentarer:

  1. Gillar enkla bröd, så det här måste jag ju prova att göra. Gäller bara att hålla koll på klockan så man inte missar att ändra på värmen. Hmmmm

    SvaraRadera
  2. Har kopierat ditt recept. Måste pröva det. Mariann

    SvaraRadera
  3. Sitter med en skiva färskt bröd i handen, godaste jag ätit på länge. Och definitivt det enklaste att baka någonsin! /Lo

    SvaraRadera