tisdag 4 januari 2011

Låt oss göra 2011 till grönsakernas år

Jag läser det på Marcus Samuelssons blogg, som för övrigt är helt fantastisk. Efteråt kan jag inte släppa det. För det är så det är. Vi måste göra det! Det är vi vuxna, som lättast kan lära vidare vikten och glädjen av grönt. Genom att äta mycket själva. Omkring mig ser jag alldeles för många vuxna som äter på tok för lite grönt. Så klart så kommer inte deras barn att göra det heller. Allt för många förknippar grönsaker med en grönsallad. Så fel, så tokigt.


Bäst är ju så klart att barnen får vara med och odla själva, det är ovärderliga erfarenheter. Men så klart kan inte alla ha en egen trädgård. Men besöka odlingar kan alla någon gång då och då. Å äta grönt i alla former kan alla! Hos oss har grönsakerna haft en så stor roll att de få dagar de saknas på tallriken finns där en tomhet.


Det är ju också så att kött inte är så vidare bra för miljön. Att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden. Trots det äter vi allt mer kött här i Sverige. 1990 åt en svensk i genomsnitt knappt 27 kilo köttvaror om året. 2005 var motsvarande siffra 43 kilo enligt preliminära beräkningar. Galet!


Sedan i slutet på förra året är tisdagar, vegetariska hos oss. Det betyder absolut inte grönsallad. Det betyder inte heller eländigt köttsubstitut som quorn och liknande. Utan en god rätt utan kött eller fisk till. Vi gör det för miljön och för kroppen, en bi effekt är också att det i bland även spar lite matpengar. Vilket är ganska välkommet i en familj som till största delen äter ekologiskt. I år blir det säkert fler än en dag i veckan.


Vilken dag blir din?

I dag åt vi:

Rotsaksrårakor med honungsrostade valnötter, (mandel), gräddfil och hackad rödlök mums!Enkelt. 

Riv lika delar:
Morötter
Palsternacka
Potatis

Salta, peppra bind lite med 1/2-1 ägg så blir de lättare att vända och lite godare
Stek i rapsolja till frasiga kanter, tryck till dem under tiden du steker.

Rosta nötterna i medelvarm panna, mot slutet ringlar du honung över
kryddar med lite cayennepeppar eller torkad chili. Det räcker gott och väl med valnötter, men här har vi allergier, då funkar mandel bättre. Å jag tar av båda.)

Anledningen till att nötter är med är dels konsistensen och tuggmotståndet som de ger, men också nyttigheterna de innehåller.

Testa du med att utesluta köttet någon gång i bland.
Känns bra är bra! 4 kommentarer:

 1. Skall testa dina läckra rårakor!

  SvaraRadera
 2. Jag vill gärna äta vegetariskt, men tipsa gärna om goda recept, för att hitta goda rätter är det som är det svåra tycker jag. Ska testa dina rårakor. Det känns absolut bra!

  SvaraRadera
 3. Protestera mot kändiskockarnas trendmatlagning på lyxkrogarna, som alla skall kopiera för att vara "inne". Den enda grönsaken i en portion är ärtskottet eller dillkvisten som maten dekoreras med, Var finns alla grönsaker i restaurangernas menyer? Var blev salladen, som förr alltid serverades till en portion?

  Uffe

  SvaraRadera
 4. Postar en uppmaning till Kocklandslaget!!!!

  SvaraRadera