måndag 21 mars 2011

Har du koll på Svenskt sigill?Svenskt Sigill skriver själva på sin hemsida att 84% av svenska folket känner till märket Svenskt Sigill. 

Jag undrar om det verkligen är så? För nyligen köpte jag chips och frågade, är de ekologiska? Ja, men inte KRAV märkta svarade man mig då. Låter ju okej, tycker jag. Föredrar ju om det är KRAV kontrollerat, men kan tycka att giftfritt ekologiskt räcker långt ibland i en konkurrens av mycket annat skräp som finns. Chipsen var ju vid provsmak väldigt goda, så  flera påsar följde med mig hem. De var så goda att jag bestämde mig för att blogga om dem. Så jag läste då lite nogrannare på påsen och hittar inte ett ord om ekologiskt, inte ett ord om obesprutad mark etc. Börjar känna mig lite lurad och skriver ett brev till adressen på påsen.

Hej
Köpte era underbart goda............där det sades att de var ekologiska men inte KRAV, men hittar inte någonstans på påsen eller er webb att de är det minsta ekologiska, är jag lurad?

Svar:
"Hejsan roligt att du uppskattar våra chips. Vi våra påsar finns enbart råvaror som vi odlat själva. Vi odlar ekologiskt i samförstånd med naturen och kvalitetscertifierar enligt Svensk Sigill vilket framgår av märkning på påsen. När man är godkänd Svensk Sigillmärkare så måste alla åtgärder som gör i odlingen vara strikt behovsprövade. Se gärna vidare på Svensk Sigills hemsida för mer information.

Vi hoppas verkligen inte att du känner dej lurad för vi försöker vara så ärliga och tydliga med allt vi gör som det är möjligt. Har du vägarna förbi så är du varmt välkommen att hälsa på så kan vi visa hur vi odlar m.m. Återkom gärna om det är något som verkar oklart. mvh.... "Jag blir helt plötsligt totalförvirrad och lusläser återigen texten på påsen, sedan reglerna för Svenskt Sigill, men ingen stans hittar jag tecken på att det skulle innebära ekologisk odling. Kan ju vara så att den här tillverkaren odlar ekologiskt, men varför törs man då inte skriva ut det på vare sig på påsen eller sin webb?

Svenskt Sigill är ett kvalitetsmärke som garanterar att råvarorna och blommorna som bär märket har producerats på svenska kontrollerade gårdar och i odlingar som lever upp till höga krav på säkra livsmedel, god djuromsorg, miljöansvar och öppna svenska landskap. Inget annat!!! Svenskt Sigill är jätte bra, men är som sagt inte en ekologisk märkning, såsom Krav. Men Svenskt Sigill ställer dock högre krav på miljöhänsyn än vanligt (konventionellt) jordbruk.

Så ja, jag känner mig lurad faktiskt. Eftersom jag fick det svaret vid köp och normalt i huvudsak håller mig till ekologiska varor......

Svenskt Sigill är för mig ett utmärkt näst bästa val!
Hur tänker du?

1 kommentar:

  1. Det är väl tragiskt att man inte kan enas om ett certifierat märke för ekologiska produkter utan kommer med nya lokala märkningar! I Finland är motsvarande utveckling på gång, den gamla kända Luomu-märkningen, solmärket, är på försvinnande och i stället tänker man ta fram ett "nyckelpigemärke"! Undra på att folk är förvirrade!

    SvaraRadera