måndag 28 mars 2011

Citron och chilimarinerad, plommonfylld kalkonfilé



4 port


2 kalkonfilér ( ingelsta har fina vacumförpackade)
Katrinplommon
Halv citron
1 röd chilifrukt
paprika pulver
flingsalt
nymalen peppar
rapsolja
smör att steka i

pressa saften ur en halv citron över filérna, hacka chilin och häll över tillsammans med rapsolja, och rikligt med paprika pulver. Peppra jämnt över (inget salt ännu) fyll dem med katrinplommon. Bind i hop dem så de blir jämnt stora. (går enkelt med tandpetare från 2 håll) Marinera gärna några timmar

Sätt ugnen på 125 grader varmluft
Bryn filérna i resterna av marinaden samt en klick smör tills de fått fin färg.
Lägg dem på  galler i en ugnsfast form (inte mycket större än kalkonen), strimla lite citronzest över och salta rejält med flingsalt, häll vatten i formen upp till strax under kalkonerna (har du inget galler, lägg några pepparkaksformar i botten å låt de vila ovanpå). ta gärna med det goda från stekpannan.

Vattnet är för att få en god sås sedan, men också för att få bättre klimat i ugnen.

Stek i ugn till de når 63 grader ( tar ca 25-35 beroende på strl) , ta ut och låt vila på skärbrädan

Reducera skyn och använd den som smaksättare i en gräddsås till.
Skär filérna i tunna skivor med en vass kniv.

Det syrliga från citronen, tillsammans med hettan av chili med det söta plommonen i mitten gör detta till en underbar rätt.

Servera gärna med kulpotatis och harricots verts

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar