tisdag 2 februari 2010

Griljerade revben med rödkål, rostad potatis och kall senapssås



Perfekt mat för en kall vinterdag
ca 6 port

Lite tidskrävande men väl värt besväret, med lite planering kan det tom bli snabblagat.
( tex förkoka dagen innan, gör rödkålen i förväg frys in ...)

Revbensspjäll

för förkokning

2 kg revben
6 liter kokande vatten
1 dl koncentrat Liquid Smoke ( Hickory rökextrakt)
några lagerblad
ca 10 vitpepparkorn ( funkar kanon med kryddpeppar också)
Obs inget salt

koka upp vattnet
lägg i revben och övriga ingredienser
låt koka upp på nytt
dra ner värmen så att det bara sjuder
låt sjuda sakta sakta i en timme

på med mössan och ställ hela kastrullen kallt att svalna i sitt spad
några timmar eller till nästa dag (får inte frysa)

ta upp dela i portionsbitar och marinera

Marinad till revben



1 dl koncentrerad apelsinjuice
1 msk soja
0.5 dl honung ( alt sirap)
0.5 dl Tiger Sauce
1 msk rök koncentrat (samma som ovan)
2 tsk salt ( himalaya salt för att det är utan tillsatser och godare)
2 msk Dijon senap ( min favorit Maille Honey Dijon)
zest från 1/2 apelsin
saften från 1 apelsin

Blanda samman, lägg i revbenen, låt dra minst en halvtimme
lägg upp i en ugnsfast form häll marinaden över (gör inget om det simmar lite) , ringla lite ytterligare honung över

Griljera slutligen i 225 grader tills de får fin färg och är lite knäckiga på ytan ( ca 30 min)


Rödkål

Rödkål (mellan stort huvud) tunt skivat, använd gärna madolin
1 gul lök
olivolja
1 rivet äpple (gärna Ingrid Marie)
nymald Kryddpeppar
nymald svartpeppar
några hela nejlikor
svartvinbärsjuice
2 msk Balsamvinäger
honung

Stek löken mjuk i olivolja
när den mjuknat tillsätt rödkålen, tillsätt ev mer olivolja och stek långsamt tills den blir glansig
tillsätt då, äpple, vinäger, honung, juice och kryddor
lägg på lock och sjud på låg värme tills lagom mjuk konsistens

Krydda med salt efter smak, Klart!
Serveras genast eller för all del frys in

Kall Senapssås

2 dl cremefraiche
2 msk majonäs ( kan uteslutas men blir beskare då)
3 msk dijonsenap ( rekomenderar verkligen en sötare variant typ Maille Honey Dijon)
salt & nymald peppar

Rostad potatis på Jamie's vis

Av Jamie Oliver har jag lärt mig grunden till detta sätt att rosta potatis, underbart frasig gott

Potatis av fast typ i klyftor
förkokas i ordentligt saltat vatten tills bara kärnan är hård.
Häll av vattnet och låt ånga av ordentligt
Sätt under tiden en ugnsfast form med rejält med rapsolja ( tål värmen bättre än olivolja) i ugnen och låt bli het

Krydda potatisarna med Italiensk salladskrydda
häll dem ner i den heta oljan, se upp det stänker en del, fördela dem jämnt, helst inte på varann.

In i ugnen ca 30-40 min tills de har fått färg och är riktigt frasiga
skaka formen några gånger under tiden.

salta ev före servering

Njut av kombinationen, smaklig spis

Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar