fredag 12 februari 2010

Ännu fler belägg för att choklad är nyttigt!


Nu kommer nya rapporter om att Choklad förhindrar hjärnblödning

Listan över chokladens positiva effekter blir bara bättre och bättre, och nu får vi chokladälskare ännu ett skäl att glädjas. Att äta choklad regelbundet kan nämligen minska risken att drabbas av hjärnblödning. Uppemot halverad risk att drabbas av hjärnblödning låter inte dumt.

Tidigare har vi ju fått veta att mörk choklad är bra för blodkärlen, bra mot diabetes, kan motverka cancer ,hjärtproblem och minnesförlust. Choklad sänker också blodtryck och kolesterol. Inte illa!

Det viktiga innehållet i chokladen är flavanoider. Men all mörk choklad gör inte det. Det gäller det att satsa på rätt sorts choklad, som ska vara mörk med minst 70 procents kakaohalt. Men många chokladtillverkare tar ofta bort flavanoiderna för att få bort bitterheten, vilket innebär alltså att chokladen förlorar en del av sin medicinska effekt. Så det gäller att välja sin choklad noga för att kunna njuta med riktigt gott samvete. (källa SVT http://svt.se/2.108068/1.1884970/choklad_forhindrar_hjarnblodning?lid=share

Min favoritchoklad kommer från Italienska Amedei. Och från deras svenska agent Adoro får jag veta att Amedei tillverkar sin choklad på gammalt traditionellt sätt med krossning, malning, conchning osv. i äldre maskiner från 50- och 60talet. Så inga konstigheter med borttagning av flavaonoider eller andra syntetiska handhavanden.

Så då är det bara att njuta! Med lite nyttigt rött vin till, så blir jag nog 100 år .-)

I morgon bjuder jag på mitt bästa tryffelrecept till Alla Hjärtans dag, håll utkik, dem gör jag på min favorit choklad så klart

http.www.amedei.se

2 kommentarer:

  1. Min favorit är från Lindt. Deras lyxförpackningar, tex Dark chocolate selection är helt mmmmmmm.

    SvaraRadera
  2. Har du koll på om flavoinerna finns kvar i Linds choklad?

    SvaraRadera