lördag 29 oktober 2011

Lycka är en gjutjärnsgryta! Men använd den rätt



Gjutjärn det bästa som finns att steka i, att långkoka i, att fritera i ja bäst till det mesta faktiskt. Men använd din gryta på rätt sätt. På fel sätt blir dess kapacitet bortkastad, det är ju slöseri med tycker jag. Såg häromkvällen på Go Kväll. Där Maud Onnermark lagar en älggryta i en fin gjutjärnsgryta, eller vänta nu... det gjorde hon ju inte...

Se programmet här(spola fram till 10:57):
http://svtplay.se/v/2581257/gokvall/26_10?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2582535/sb,p102931,1,f,-1

10.57 in i programmet bryner hon älgen i sin teflonbelagda panna inte i grytan som står intill :( Varför frågar jag mig, gör en rutinerad matlagare på det viset? Resultatet är trist, ingen fin yta som stängt porerna, massor av köttsaft har läckt ur köttet in i pannan där massor av vätska samlat sig. Det stekta(kokta) köttet förs sedan över i grytan och pannan sköljs ur med vatten för att få med smakerna... Varför bryner man inte i grytan????

Jag blir förtvivlad när förebilder gör på detta sättet. Lätt att tro att det är så här det ska göras.

NEJ Använd din gryta så här:

Hetta upp den ordentligt, ha i rikligt med varmpressad rapsolja och gärna en klick smör. När smöret tystnat lägger du i de rumstempererade grytbitarna men bara så många att de de täcker botten. Låt de ligga stilla tills de fått färg på undersidan, vänd dem och låt dem ligga, fortsätt så tills de är brynta runt om. Rör inte i grytan!!! Ta upp de brynta bitarna, lägg dem på ett fat och stek sedan resten på samma sätt om inte allt fick plats från början. På så sätt har du använt det perfekta järnet för att bryna med, samtidigt som smakerna stannar i grytan!

Å ska du fritera gör det i en gjutjärnsgryta så går det lugnare till, smäller inte och sprätter inte så mycket. Har du en svart oemaljerad gryta så mår den väldigt bra av den varma infettningen också, nytta och användning på en gång!




torsdag 20 oktober 2011

Svensk Standard, inte alltid bra...

Alltså, alla ni som har standard diskhoar, hur står ni ut? Hälften av diskvattnet hamnar utanför. Plåtar går inte att lägga i blöt. Stora saker går inte att diska över huvudtaget. Efter några flyttar så kan jag intyga, få plåtar är rena.... nä fram för STORA hoar i våra Svenska kök!

Dags att ändra standarden till användarvänligt! Just nu önskar jag mig en Restaurangdiskmaskin, för tänk de är klara på några minuter och gör jätte rent. Så varför finns fortfarande diskmaskiner med dåligt med plats, svåra att göra rent och som diskar i timmar????

Vad tycker du?

måndag 17 oktober 2011

slöa knivar och skit i kaffet....eller vassa knivar och gott kaffe

Bra knivar är jättebra- när de är välslipade. Slipa dina knivar regelbundet!!! En bra kniv betyder inte att den inte behöver underhållas. Så slipa dem. Lämna gärna in dem emellanåt för att få ny fin egg på dem. Har hört några säga: Nä Global är inte alls så bra som det sägs! Jag frågar hur länge har ni haft dem? 1-2 år är inte ovanligt.. Har ni slipat dem? dödstyst, nej. Så klart är de inte bra då! Inte ens världens dyraste bil går utan bensin och service... Skärpning där ute!

mer om knivar: http://kitchenbitchsweden.blogspot.com/2010/01/viktigaste-koksredskapen-nr-3-en-bra.html

En fin och bra kaffebryggare är guld värt- när den är välskött! Håll den ren även på insidan... När jag hade servicen på espressomaskiner. Hände det otaliga ggr att enda problemet med maskinen var att den inte var rengjord! När jag frågade hur de skötte sin maskin bedyrade de flesta att detta var älsklingen som sköttes med perfektion. Även på insidan blev då min nästa fråga... Många mådde lite illa när jag skruvade av filter och dyligt och tog mig en titt på insidan. Inte konstigt att det rinner dåligt eller smakar konstigt med månader av smuts i koppen..... Läs bruksanvisningen och håll den ren även på insidan;)

För bra grejer är du värd!

torsdag 13 oktober 2011

Fy fan Scan

Har haft stort förtroende för Scan. Men nu är det helt borta.
LURAD helt enkelt.

Scan har varit med och tagit fram de tuffa reglerna för märkningen Svenskt Kött.
En märkning som betyder att all köttråvara i produkten ska vara fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige och hela produkten är tillverkad och förpackad i Sverige" för att få svenskmärkningen.

Nu visar det sig att Scans Bacon skivas packas i Polen,
tjena, där gjorde ni bort er Scan!

Jag kommer aldrig någonsin mer lita på att utsatt svenskt verkligen är svenskt, inte ens från Scan som varit mitt sista hopp. Frågar mig ska man verkligen skicka mat hit och dit???!!!!! Nej. Ur miljösynpunkt sket ni också bokstavligen i det blå. Tack och adjö!!! 

läs mer här: 
Äkta vara - Sjabbla inte bort märkningen!

onsdag 12 oktober 2011

enklaste brödet

Surdeg i all ära, men i bland är det skönt med något enkelt! Just detta har blivit en favorit här hemma!

1250 g ekologiskt Mjöl, tex lika delar råg, graham, dinkel
1 liter kall vätska (vatten, eller hälften vatten  hälften fil)
25 g jäst
1 tsk honung
1 tsk salt

Rör jäst, honung och salt i litet vatten. Sätt till all vätskan. Blanda i mjölet. Lägg degen direkt i två mindre formar eller i en stor (gör jag)

Sätt in formarna i kall ugn som sätts på 100 grader
Låt dem stå i 40 minuter
Höj värmen till 250 grader och låt stå ytterligare 40 minuter (beroende på ugn kan du behöva täcka ytan efter en stund)

Ta ut ur formen och linda in i bakduk. Låt ligga till nästa dag. Håller sig fint i flera dagar
(recept snott från påsen på Saltå Rågmjöl;) 

kan varieras i det oändliga med solrosfrön, kryddor, russin mm

måndag 10 oktober 2011

Knäckiga äppelmuffins

sätt ugnen på 175 grader

vispa
150 gram smör
150 gram rörsocker

vitt och pösigt

Skär under tiden
1 äpple 
i fina stavar. Blanda runt dem i
1.5 msk kanel och 
1.5 msk sirap

rör sakta ned
2 ägg
ett i taget i smörsmeten
tillsätt
1 dl mjölk 

blanda
200 gram siktat Dinkelmjöl
1 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver


sikta över mjölblandningen över smeten
rör försiktigt samman

fördela i 8 pappersformar


fördela äppelblandningen i formarnas mitt, låt gärna lite sticka upp


strö gärna rostade solroskärnor över

grädda i ca 20 minuter i 175 grader varm ugn akta dig för att grädda dem för väl


godast nygräddade