tisdag 23 mars 2010

viktigaste köksredskapen nr 3 en bra knivFörst på tredje plats på min lista över viktigaste köksredskap, kommer kniven. Kan ju för många låta konstigt, å det är oerhört viktigt med en bra kniv, det håller jag med om. Men det går ju halta sig fram med en billig brödkniv, även om resultatet blir både eländigt och jobbet är tråkigt och tar onödigt med tid. Men det går, det har inte minst mängder av deltagare i Halv Åtta Hos Mig på tv4 bevisat, å många andra med för den delen, trots att en usel kniv är glädjedödare för matlagningslusten.

Men jag kan lova att alla som en gång använt en riktig kniv, blir helt lyriska. Å helt ärligt, många är de som i 45 år kört med sin gamla brödkniv å tyckt att den fungerar bra, tar aldrig mer i den sen när de testat en riktig.

-Men knivar är ju så fruktansvärt dyrt!

Nej, dyrt är bara sådant som inte är värt pengarna. Bra knivar kostar en del, men det är en helt annan sak. Det gör en bra bil också, precis som en märkesjacka, dammsugare eller vad som helst som gör ett bättre jobb, känns bättre, håller längre, är slitstarkare.... ja, du fattar.

Det som skiljer en bättre kniv från en sämre, är kvalitén på stålet (hur vass den blir), balansen och känslan bl.a. Sedan finns ingen mall, för vilken kniv du ska välja. Kniven ska kännas bra i din hand. Materialet i handtaget är högst personligt vad man gillar. Storleken på handtaget har också viss betydelse, liksom storleken på eggen (knivbladet) beroende på storleken på din hand. Det är också skillnad på om kniven är smidd, eller bara stansad Med en smidd kniv får bladet en bättre vinkel och bättre skärpa, balansen blir också bättre. Men en stansad kniv kan vara bättre än en smidd kniv av skitstål.

Tycker man att bra knivar är dyra eller kostar en del, så satsa på en enda, men bra baskniv. En kniv modell kockkniv, 18-20 cm lång i prisklassen 600 och uppåt klara du dig ganska långt med. Sedan kommer du förmodligen upptäcka att det var värt vartenda krona och vilja ha en filékniv, en lite mindre kniv, en trancherkniv, en.... .-)

Å du en bra kniv säljs inte på stormarknaden, bygghandeln eller på marknader, jag lovar! Vänd dig till fackhandeln

Unna dig det om du gillar att laga mat. Det är du värd. Lycka till!resultatet blir ett roligare jobb och finare resultat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar