onsdag 20 april 2011

Vegetarisk Chiligryta



ca 4 port

1 gul lök (finhackad)
3 vitlöksklyftor (rivna)
1 morot
1 röd chilipepparfrukt
1 zuccini
1 paprika
ca 350-400 g blandade bönor (vita, kidney...)
ev 1 dl majs
2 burkar krossade tomater (kvaliteten här är betydelsefull Saltås Kvarns eller Kung Markatta rekomenderas)
2,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning 
Rapsolja att steka i


med bara ekologiska produkter smakar grytan bättre!


1 msk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk paprika pulver
1 tsk oregano
1 msk honung
Nymalen svartpeppar efter smak
ev mer salt

Gräddfil och nachochips och ev ris till servering

bryn löken mjuk tillsammans med vitlöken, tillsätt resterande grönsaker skurna i varierande storlek (efter stektid små morötter lite större zuccini...), stek dem hastigt.

Krydda, häll på tomater, vatten, buljong låt puttra ca 5-10 minuter. Häll i väl avsköljda bönor och ev  majs, låt puttra tills dem är genomvarma.

Det får vara lite crunch (tuggmotstånd) i grönsakerna, blir gott, gott gott

6 kommentarer:

  1. Den där verkar supergod. Ska absolut provas! Tack för tips på vegetariska rätter. Det är svårt tycker jag. Kanske för att jag inte är van.

    SvaraRadera
  2. Många goda kryddor. Mmm. Visst är det skillnad på tomater och Tomater!!

    Min bästa "veg-upptäckt" nyss var att man kan bryna sin quornfilé, slå på en god liten såsblandning (tomatsåsen från burken med hela tomater där tomaterna använts till familjens ugnsfalu, kryddor, soja, fond, honung tror jag det var jag blandat ihop)som vanlig OCH- nu till upptäckten- att det funkade ypperligt att hälla i matkorn och låta dem koka med tills de var klara. Och så i med lite bönor och kryddklipp.

    Det blev jättegott, var helt vegetariskt och allt låg i samma kastrull och var klart när falukorven till familjen var klar. Sånt gillar jag!!

    SvaraRadera
  3. AC: jag gillar jag med det praktiska i att laga allt i samma kastrull, underbart smidigt. Men skulle aldrig för mitt liv äta en sådan produkt som quorn. I detta receptet har jag bönor med, både för mättnadskänslan men också för proteinerna. Eftersom vi är en familj som tränar mycket är vi noga med proteinerna även de dagar vi inte äter kött.

    SvaraRadera
  4. Ser verkligen smarrigt ut! Tack för middagstipset :D

    Kram
    Ekostil - Tanja

    SvaraRadera
  5. OMG!!!, usch. Det är fett gott med tacos med lite brun geggamoja till. MIn kattmat ser godare ut

    SvaraRadera