onsdag 6 april 2011

Maten i Riksgränsen

Okej jag vet, man åker inte till Riksgränsen för matens skull. Utan för otrolig offpistskidåkning och Heliskiing . Men ändå......

Det finns gudomlig mat där, men det finns också mat som jag inte unnar någon.


Rest Lapplandia, Riksgränsen säger i sin egen presentation så  här: Njut av omsorgsfullt komponerad och innovativ mat med högklassig service.

Låter ju lovande, eller hur?!
Så här ser entrén ut:


Men nej, inte ett dugg innovativt, eller högklassigt. Har otroligt nog ätit där flera gånger det senaste året. I midsomras, och alldeles nyligen. I midsomras tänkte jag nog att lågsäsongen drog ner standarden en del, å fann mig tokigt nog i att det inte var i topp. Jag menar de hade ju stängt och öppnat upp ett helt hotell bara för några dagar. Men nej, allt var sig likt även denna gången. Allt känns som om man tappat lusten. Allt i från hur man håller rent i matsalen, hur välstrukna servisens skjortor är ( varför inte använda T-shirts när ändå ingen orkar stryka?), hur stora snövallar man låter ligga för utsikten.... till omsorgen om råvarorna, som känns som billigaste billigaste möjliga. Till hur den tillagas och presenteras. Smaklöst, trist, visst oätbart tom.

Utöver menyn, erbjuder man Buffé. Förrätt och varmrätt för 285.-, okej pris om det är vällagat och man äter av förrätten. Det är bara det att förrätten under de 3 dagar jag kikade in, var Sill, så även under midsommar, jag utgår ifrån att det alltid är just sill till förrätt. Som gäst under längre tid tröttnar man. Särskilt när sillen känns öppnad ur sin burk och upplagd.

Vi blev presenterade buffén: Helstekt kotlettrad, med friterad potatiskaka och rödvinssås,  sill till förrätt och lockelsen att man äter hur mycket man vill, känns som att det är just buffén man säljer in. De andra rätterna nämns inte av personalen. Kotlettraden hade varken smak eller stekyta utan var smaklös och tråkigt grå, friterade potatiskakan var en halverad potatis helstekt i ugnen, fast varken kryddad eller färdig, så rå att den bara smulade sig, rödvinssåsen smakade inget av rödvin eller något annat heller utan var så tunn att det inte gick att få upp den med maten. Har knappt ätit något tristare på någon lunchservering ens, å då kostade det här 285.- . Medan vi sitter och äter, hör vi servitören bjuda in till buffén även till de som sitter bakom oss, fast då presenterar han potatisen som en potatisbakelse....... trots att det fortfarande ligger potatishalvor på buffén....

Ingen frågar hur det smakar, ingen undrar, trots att jag bara hämtar en gång och lämnar nästan allt kvar på tallriken..... absolut inte värt sitt pris, rest Lapplandia i Riksgränsen. Stäng igen, eller skärp till er så kommer kanske gästerna också!

Tyvärr äter man även frukost där när man bor på Hotell Riksgränsen. Första morgonen fick vi vänta på brödet 20 minuter trots att vi var där 20 minuter efter öppning, och 1 morgon av 4 fanns där löskokta ägg... hela tiden fick man påminna personalen om att det var slut på koppar, slut på filtallrikar osv osv.... trist lika trist som resten av Hotellet.

allt annat än färskt....
För hotellet har även ett café, eller som jag skulle kallat det, det finns kaffe och torra bakverk att köpa i receptionen... trist super trist.

Chilin på Lappis


Lappis, restaurangen uppe i backen är maten okej däremot. Soppan har tom någon gång varit riktigt god. De är trevliga, de är nogranna, de verkar gilla det de gör. Sådant gillar jag. För 95.- kan jag tycka att det är helt okej även om det inte alltid är super gott. Chiligrytan är god, även om den inte såg så god ut i mina ögon. Hamburgarna däremot, serverade på rostfria brickor med hål i för varje tillbehör, får mig att tänka på Prison Break och fängelse mat. Trots det så önskade jag flera kvällar att de skulle haft öppet, då jag faktiskt nästan höll på att svälta ihjäl. Kvällsöppet har de tydligen, fast bara under högsäsong, vilket måste vara i maj..... för den turen har jag inte haft ännu. Fikat där är också okej, saftiga muffins och gott kaffe.

Om den gudomliga maten, berättar jag i nästa inlägg. Flera dagar sedan nu, men jag tänker på upplevelsen fortfarande. Jo så det finns bra mat i Riksgränsen........... på Meterologen

3 kommentarer:

 1. Usch vad trist...otroligt att man inte inser att service och god mat lönar sig:(
  Ser fram emot den gudomliga maten!

  SvaraRadera
 2. Skumt det där med skidmat, det vet vi sen förut!

  SvaraRadera
 3. Vad tråkigt, maten är ju en del av upplevelsen. Ser fram emot att läsa om den gudomlaga maten!

  SvaraRadera