fredag 1 oktober 2010

Åh nej, varför köttet i folie????

Ser hela tiden på teve att man lägger sin färdiga stek i folie.

Senast i halvåtta hos mig, flera gånger denna veckan till och med. Googlade lite på kött i folie och hittade mängder av påståenden att köttet ska vila i folie en stund innan servering.

Sluta med det, å du får ett saftigare kött, bombsäkert!

För vad är det som händer? Jo i folien fortsätter köttet att steka, precis som i ugnen. I folien blir det nämligen väldigt varmt. Det täta omslaget gör dessutom att köttsaften drivs ur, det vill vi absolut inte.

En mindre stek eller hel filé eftersteker ca 1-3 grader på köksbänken helt utan folie om du har stekt den i ugn på låg värme.

En större stek, eller en stek som gått på högre värme kan stiga i temperatur betydligt mer. Å 5-10 grader till, på din redan färdiga stek betyder skosula!

En stek som får vila i rumstemperatur kallnar inte på 10-15 min, så varför linda i folie?????


Naturligtvis på verkar annat också hur torrt ditt kött blir. Sånt som kvaliteten på köttet, hur det har brynts etc.

Läs även mitt tidigare inlägg om stekpannor, för tips om stekning av kött på spisen

3 kommentarer:

  1. Jag understeker ett par grader och tar smörgåspapper och kökshanddukar som täcke!

    SvaraRadera
  2. Håller med Hannu! man måste ta ut köttet ur ugnen minst tre grader innan det uppnår önskad temperatur.
    Uffe

    SvaraRadera
  3. Håller med er båda

    här finns mer om temperaturer och vikten av termometer för er som
    vill läsa mer

    http://kitchenbitchsweden.blogspot.com/2010/01/viktigaste-koksredskapen-nr-2.html

    SvaraRadera