onsdag 20 oktober 2010

KroppkakorKroppkakor

ca 30 st ( lika bra att göra mycket på en gång)

3 kg potatis
13 äggulor ( spar äggvitorna till maräng tex)
3 teskedar salt
11-15 dl vetemjöl

800 gram rimmat sidfläsk
3 gula lökar
2 msk finmalen kryddpeppar
smör att steka i


Koka potatisen, pressa den och blanda i äggulorna och saltet. Låt svalna. (Bra idé på balkongen i kylan). Stek under tiden fläsket och löken i fina tärningar, krydda med kryddpeppar. Ställ åt sidan. Blanda i mjölet i potatisdegen. Över bearbeta inte, ta ev mer mjöl så att det går att forma runda plattor. Men lite geggigt ska det vara. Jag gör mina plattor ca 6-7 cm breda och 1-1.5 cm tjocka. Lägg i en rejäl klick av lök/fläsk fyllningen. Vik i hop, tumma ordentligt i kanterna och forma sedan en bullle som får ligga på rejält mjölat bord i väntan på kokning.

Koka upp vatten med 1 tsk salt per liter vatten i din största kastrull. Lägg i så många bullar åt gången att de får plats på botten. Koka sakta utan lock. När de flyter upp till ytan låter du dem koka i 5 minuter till. Känns de inte lätta när du tar upp dem låt de koka en stund till. 

Servera med smält smör och rårörda lingon

Kanske inte något som man äter särskilt ofta. Men absolut något som vore tråkigt om det försvann. Jag gör alltid en rejäl omgång 1-2 ggr om året. Så mycket att det räcker till matlådor och till en middag till. Frys dem hela och låt tina i kylskåp. Koka upp vatten och koka dem i ca 5 minuter. Snabbmat:)

Stor skillnad mot Öländska kroppkakor som består av en stor del eller helt av rå potatis och inga ägg

2 kommentarer:

  1. Jag inser nu skillnaden mellan norrländska och Öländska kroppkakor. Som äppel och päron!
    Jag kan tänka mig att dina smakar bättre, kan inte vara sämre i varje fall.

    Hälsar Uffe

    SvaraRadera
  2. tänkte ju skicka dig några Uffe men hade ingen bra kylväska:)

    SvaraRadera