Nu blir det tillåtet att limma i hop små bitar av filé och biff till en hel bit och sälja det till dig konsument som en prima vara. Jag kräks på industrin. Läs här vad Carina Bryding mfl tycker om köttlim, jag ryser när jag läser
och skriv på protest listan du med
http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=14773
onsdag 31 mars 2010
fredag 26 mars 2010
i mitt påskägg vill jag ha...

ekologiskt godis baserat på naturliga fruktsmaker och färger.
För jag har väldigt svårt för alla konstigheter det finns i annat godis. Har du tex ätit löss? Förmodligen har du det! E 120 heter det eller Karmin, som är det färgämne som framställs ur extrakt från torkade honor av kochenillsköldlusen. Märkligt att någon ens kom på idén med att använda just det eller andra tillsatser som tom kan vara skadliga och inte bara oaptitliga i godis.
Nä naturligt vill jag ha mitt godis,
hur vill du ha ditt?
tisdag 23 mars 2010
viktigaste köksredskapen nr 3 en bra kniv

Först på tredje plats på min lista över viktigaste köksredskap, kommer kniven. Kan ju för många låta konstigt, å det är oerhört viktigt med en bra kniv, det håller jag med om. Men det går ju halta sig fram med en billig brödkniv, även om resultatet blir både eländigt och jobbet är tråkigt och tar onödigt med tid. Men det går, det har inte minst mängder av deltagare i Halv Åtta Hos Mig på tv4 bevisat, å många andra med för den delen, trots att en usel kniv är glädjedödare för matlagningslusten.
Men jag kan lova att alla som en gång använt en riktig kniv, blir helt lyriska. Å helt ärligt, många är de som i 45 år kört med sin gamla brödkniv å tyckt att den fungerar bra, tar aldrig mer i den sen när de testat en riktig.
-Men knivar är ju så fruktansvärt dyrt!
Nej, dyrt är bara sådant som inte är värt pengarna. Bra knivar kostar en del, men det är en helt annan sak. Det gör en bra bil också, precis som en märkesjacka, dammsugare eller vad som helst som gör ett bättre jobb, känns bättre, håller längre, är slitstarkare.... ja, du fattar.
Det som skiljer en bättre kniv från en sämre, är kvalitén på stålet (hur vass den blir), balansen och känslan bl.a. Sedan finns ingen mall, för vilken kniv du ska välja. Kniven ska kännas bra i din hand. Materialet i handtaget är högst personligt vad man gillar. Storleken på handtaget har också viss betydelse, liksom storleken på eggen (knivbladet) beroende på storleken på din hand. Det är också skillnad på om kniven är smidd, eller bara stansad Med en smidd kniv får bladet en bättre vinkel och bättre skärpa, balansen blir också bättre. Men en stansad kniv kan vara bättre än en smidd kniv av skitstål.
Tycker man att bra knivar är dyra eller kostar en del, så satsa på en enda, men bra baskniv. En kniv modell kockkniv, 18-20 cm lång i prisklassen 600 och uppåt klara du dig ganska långt med. Sedan kommer du förmodligen upptäcka att det var värt vartenda krona och vilja ha en filékniv, en lite mindre kniv, en trancherkniv, en.... .-)
Å du en bra kniv säljs inte på stormarknaden, bygghandeln eller på marknader, jag lovar! Vänd dig till fackhandeln
Unna dig det om du gillar att laga mat. Det är du värd. Lycka till!
resultatet blir ett roligare jobb och finare resultat
fredag 19 mars 2010
Lammracks
Välj de bästa lammkött du kan hitta
Börja med att marinera racksen tidigt på dagen för bästa smak.
Blanda i en mortel:
3 vitlökslyftor
0.5 dl rapsolja
flera kvistar färsk timjan
1 msk balsamico
zest från en halv citron
1 msk citronsaft
1/2 röd chilifrukt
Snitta fettet (ta inte bort) gnid in marinaden, peta in ordentligt i veck och skåror. Peppra ordentligt med nymalen svartpeppar runt om hela. Täck med plast, ställ i kylen. Ta fram ca 2.5 timme före du ska äta.
Ta bort de krossade vitlökarna ( de bränns annars när du bryner), salta runt om ordentligt, låt ligga 30 minuter i rumstemperatur. Sätt ugnen på 80 grader.
Sätt på en grillpanna, låt den bli ordentligt het. Bryn runt om, lägg i en ugnsfast form, sätt i ugnen till innertemp 63 grader ( tar ca 1.5 timme ) låt vila en stund, klart!
Till serverade jag palsternackspuré och gräddstuvade champinjonjer/blomkål med nyklippt salladslök ovanpå
torsdag 18 mars 2010
Jamie Oliver's TED Prize wish: Teach every child about food
Har du inte sett Jamies tal när han mottog TED Prize så gör det, eller gör det igen.
Vi behöver alla göra en insats.....
Jamie Oliver's TED Prize wish: Teach every child about food | Video on TED.com
Vi behöver alla göra en insats.....
Jamie Oliver's TED Prize wish: Teach every child about food | Video on TED.com
onsdag 17 mars 2010
hade tänkt att....
tisdag 16 mars 2010
Lammfärsbiffar med soltorkad tomat
Varsågod godaste biffrecept jag gjort ever!
Lammfärsbiffar med Soltorkad tomat
4 port
500 g färs
5-7 soltorkade tomater (beroende på storl)
1 dl grädde
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1.5 kryddmått nymalen svartpeppar
1 dl mycket finhackad rödlök
Blanda soltorkade tomater, grädde, vitlök, salt och peppar i en bunke. Kör till en jämn smet med stavmixer. Blanda i färsen. Forma stora härliga biffar, stek på medelvärme. Tänk på att tomaterna innehåller en del socker som lätt bränner.
till dem serverade jag rostad potatis, sallad med kalamata oliver och en cremefraiche sås med riven parmesan, ruccola och fin balsamico mmmmm
måndag 15 mars 2010
Tack! ICA
För ett tag sedan skrev jag om min ilska över fuskpackat kött från ICA, illa styckat kött som låg dålt inunder fina bitar. Klart att det hjälpte lite att skrika här på bloggen, men jag nöjde mig inte med det. Utan skrev till ICA om händelsen. Svar har kommit:
Hej!
Tack för att du hörde av dig till oss!
Med anledning av din reklamation av ICA Grytkött är vi tacksamma för att du kontaktat oss. Vi har informerat både produktionsansvarig och leverantören.
Det är viktigt att vi får reda på felaktigheter och synpunkter av olika slag så att vi hela tiden kan förbättra oss. Som tack skickar vi med ett presentkort att använda hos din ICA-Handlare.
Du är alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi hjälper gärna till!
Med vänlig hälsning
ICA Kundkontakt
kundkontakt@ICA.se
Så klart hjälpte det inte den grytan den gången, men förhopningsvis har oddsen att det ska hända igen minskat lite lite. Om vi alla bestämmer oss för att klaga på det som vi anser vara fel så kanske vi till slut kan få en förändring, för ensam kan jag inte påverka, gör det du också!
Å tack ICA
/Marie Lithén
tisdag 9 mars 2010
Snabblagat: Krämig Pasta med Rostbiff & Champinjoner
500 g färsk pasta ( har du tid gör den själv, har du inte så gjorde du den i går,-) eller köper färdig)
300g helstekt Rostbiff i tunna tunna skivor (köp den i delikatessdisken, de är godast)
1 dl cremefraiche
1 dl grädde
3 dl mjölk
1/2 msk grönsaksbuljong koncentrerad
400 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 dl Harricots verts
parmesan efter smak
100g riven mozzarella
smör till stekning
nymalen vitpeppar
salt
Koka upp pastavattnet
Såsen:
Börja med att finhacka löken och skiva de rengjorda champinjonerna. Stek dem i smör tills Champinjonerna fått fin stekyta, salta och peppra under stekningen. Stek med Harricots vertsen de sista minuterna. Slå på grädde, cremefraiche, buljong och mjölk. Häll i riven mozzarella, smaka av salta och peppra ev mer.
Strimla Rostbiffen, lägg upp pastan i varma tallrikar, häll över såsen, toppa med den strimlade rostbiffen och finriven parmesan, servera
fredag 5 mars 2010
Hoppsan, Wallenbergare
I bland blir inte saker och ting som man tänkt sig. Själv använder jag sällan recept utan går på magkänsla utifrån många år inom restaurang och där utvecklat smaksinne. Men i bland behöver man vidga sina smakreferenser å testa andras recept, vilket ju vidgar mina vyer. Speciellt när det gäller klassiker, gäller det ju att hålla sig hyffsat efter ett recept om det ska bli en klassiker.
I går gjorde jag Wallenbergare, som slutade i katastrof. Jag har gjort Wallenbergare förr, men då utan recept, å då kallat dem Kalvfärsbiffar, eftersom de varit min variant. Nu följde jag ett recept från recept.nu
http://www.recept.nu/1.12302/werner_vogeli/varmratter/kottfars/wallenbergare
av underbare Werner Vögeli. Men redan en snabb titt på receptet gjorde mig tveksam, över 4 dl grädde till 400g kalvfärs. Men men prova måste jag ju...... gick inte att äta faktiskt. Smakade ingenting förutom fett. Någon annan som provat det receptet och har en annan åsikt?
I går gjorde jag Wallenbergare, som slutade i katastrof. Jag har gjort Wallenbergare förr, men då utan recept, å då kallat dem Kalvfärsbiffar, eftersom de varit min variant. Nu följde jag ett recept från recept.nu
http://www.recept.nu/1.12302/werner_vogeli/varmratter/kottfars/wallenbergare
av underbare Werner Vögeli. Men redan en snabb titt på receptet gjorde mig tveksam, över 4 dl grädde till 400g kalvfärs. Men men prova måste jag ju...... gick inte att äta faktiskt. Smakade ingenting förutom fett. Någon annan som provat det receptet och har en annan åsikt?
måndag 1 mars 2010
min bästa lunch i backen
är hos Katrullen Åre, med Sveriges godaste korvar serverade med surkål i bröd är de en höjdare. Gillar man inte korv har de andra goda alternativ. Även gott fika finns liksom öl och vin i trevlig miljö. Helst suverän utsikt har de också, och vänliga backar i närheten för underbara carvingåk.
Länk till deras webb hittar du i min lista över favoriter till höger.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)