torsdag 10 november 2011

frukost frallor

Så enkla och snabba på morgonen att det är galet! Helg favorit!


Ger ca 6 stora (som frallor du köper) som du förbereder kvällen före och enkelt gräddar på morgonen


20 gram jäst (obs inte jäst för söta degar)
3 dl kall ekologisk standard mjölk
1 tsk salt
knappt 1 msk honung

rör ut jästen med lite av mjölken, saltet och honungen
tillsätt sedan resterande av mjölken

blanda i

1 msk ekologisk olivolja ( funkar lika bra med raps eller smält smör också (fast omständigare)
250g Ekologiskt stenmalet Dinkel mjöl
180g Ekologiskt Vetemjöl special (Saltå Kvarn har ett väldigt fint)

Bearbeta degen väl, minst 5 minuter med en degblandare, 10 om du blandar för hand. Degen blir lös, men det ska den vara. Ger saftiga fina bröd och är en effekt av att använda dinkel.

Låt jäsa 20 min

Knåda, fördela i 6 delar. Gärna i stora muffinsformar av metall eller silikon ca 10 cm i diameter (smorda med lite olivolja ger god yta)Här har jag använt Nordic Wares rosenform i 6 delar, älskar den verkligen. 

Lägg ett blött bakplåtspapper över (skölj under kranen krama ur) eller en blöt handuk om du gillar att tvätta;)

Ställ i kylen över natten

Ta ut och ställ i 200 grader varm varmlufts ugn i mitten av ugnen

efter ca 15 minuter är de klara. 

Får de färg innan lägg det fuktiga bakplåtspappret på den sista stunden, bränt är inte gott! Som en hemmagjord bakeoff, underbart med nybakat på morgonen eller hur!

Trevlig Helg!

1 kommentar:

  1. Ruggigt snygga. Vem vill inte ha såna till frukosten? Själv använde jag min form till att gjuta betongrosor med. Kanske lite betongrester inte gör nå´t när man bakar...

    SvaraRadera