I dag pratas det äntligen igen, på nyheterna om hur fisk transporteras fram och tillbaka runt jorden, allt bara för att kapa kostnader.
Norsk fisk åker till andra sidan jordklotet för att hamna i sin förpackning (Thailand, Kina) , det är så sjukt galet att man knappt tror det är sant. Mat reser dagligen dit vi reser ganska sällan pga avstånd och dyra resor. Hur går det i hop? Än mindre begriper man sig på den som kom på det.
Men en rykande färsk nyhet är det ju inte, för EKOT tog upp detta redan i dec 2010, jag lika så! Så tyvärr verkar det ju inte ha hänt något. Eller jo, Findus flyttar nu en del av packningen till Polen, lite bättre, men hallå! Varför inte där den fiskas eller säljs???? Pengar pengar pengar
Känns det fortfarande bra att köpa resefisk?
mitt inlägg från dec 2010
http://kitchenbitchsweden.blogspot.com/2010/12/visste-du-att-den-norska-fisken-du.html
ett inlägg om odlad fisk:
http://kitchenbitchsweden.blogspot.com/2011/02/visste-du-att-det-gar-at-15-kg-vild.html
Pratade med en kille på Findus om det där.
SvaraRaderaAnledningen till att man skickar till Kina är att där har man råd att rensa fisken för hand. Och då blir det betydligt mycket mer spill än om man låter det göras av maskiner i Norge. Kontentan var att det i slutändan tärde mindre på naturresurserna att skicka till Kina.
Vilket ju är ganska sjukt
Vi får väl helt enkelt se till att premiera "närodlat" och betala mer för fisken
Håller med dig Simon! Tack snälla för din kommentar!
SvaraRadera