tisdag 15 februari 2011

Visste du att det går åt 15 kg vild fisk för 3 kg odlad?

Känner du dig lurad? Det är också så, att till icke ekologisk fisk används stora mängder kemikalier och antibiotika som kan påverka andra djur i näringskedjan. Och som sagt,  för att producera en odlad lax på 3 kilo behövs 15 kilo vild fisk som används som foder och olja för den odlade laxen. Källa:Europeiska miljöbyrån http://www.eea.europa.eu/sv/green-tips/where-you-can-choose-organically-farmed-fish-such-as-sea-bass-salmon-and-trout


Men då är det ju förståss så att den vilda laxen äter kanske bortåt 30 kg för att bli 3 kg själv då räknat på färsk föda medan odlad alltid räknas på torkad föda. Så skillnaden är inte så stor som det låter. Allt mer odlad fisk har också bytt en del av sin föda. En allt större del av födan i bl.a norsk odlad lax är vegetarisk. Allt större svårigheter att få tag i fiskfoder är en anledning och en annan stor anledning är ekonomin då förstås. Vilket har resulterat till en meny för laxen som ser ut så här:








källa norskfisk.se


Färgämne, Sojabönor (någon som funderat på all soja som djuren vi äter får i sig? Soja intollerans? ) Ärtor, Bondbönor, Solorosor, Lupiner, Raps, Rapsolja, Sojaolja (huga mer soja) Linolja, Vete, Fiskolja, Fiskrens, Fiskmjöl. Vitaminer och Mineraler


Inte mycket där som är naturligt för en fisk.... Redan har det visat sig att Norsk Lax innehåller allt mindre omega 3. En av de stora anledningarna till att vi matats med informationen om nyttan med fisk. 

källa: http://www.chemicalnet.se/iuware.aspx?pageid=792&ssoid=133040

Sjukdomar är ett stort problem inom laxodling. Fångenskapen gör laxen mer utsatt för sjukdomar. Dessutom
smittas vildlax när lax odlas i kassar i havet. Även medicineringen flyttas över i havet. Havsbotten och musselodlingar i närheten av laxodlingarna dör. 9 av 10 av de odlade laxarna drabbas av hjärtfel. Orsakat av kosten eller fångenskapen????  http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article3229439.ece


Samtidigt som Norge producerar allt större mängder av lax på allt mer tvivelaktig väg. Så dumpas hälften av all fisk som tas upp ur Nordsjön tillbaka i havet igen. Vid dumpningen dör större delen av fisken, fisk som skulle vara fullt ätbar om den inte betraktades som skräpfisk. Det är ju så galet att man inte ens fattar att det kan vara sant!


Journalisten Hugh Fearnley-Whittingstall har tillsammans med Jamie Oliver dragit igång en intensiv kampanj för att få slut på vad de kallar galenskap: slöseriet med fisk som är god, nyttig och billig att äta. Kampanjen kallas Fishfight. Vill du stötta dem så gör du det här: http://www.fishfight.net/

Orsaken till dumpningen har med EU:s fiskekvoter att göra. När kvoten av en viss fisk är uppfylld måste vidare fångster dumpas. Men med den dumpade fisken följer fisksorter som vi mycket väl skulle kunna äta men som blivit ”omoderna” för oss konsumenter. Större delen av den dumpade fisken dör av hanteringen. Samtidigt frossar vi i odlad lax.......


I USA diskuteras hårresande tankar på genmodifierad lax. En art skapad av bioteknikföretag som har fått namnet "Frankenfish" eftersom den innehåller gener från tre olika sorters fisk. Om det godkänns, skulle arten vara den första genetiskt modifierade organismen (GMO) som finns för livsmedel. 

Genetiskt modifierad lax, om det godkänns, kommer att växa i tankar i en anläggning i Ohio, där man hävdar att djuren inte kommer att kunna fly. Om en enda fisk smiter ut i havet och korsar sig med icke-GMO-lax kan fortsättningen bli oförutsägbar. Just nu kan vetenskapen inte förutsäga vilken typ av avkomma det skulle resultera i att korsa GMO och icke-GMO-lax.

Om GMO-lax skulle godkännas, tvingas naturliga arter att konkurrera med fisk som växer snabbare (18 månader i stället för tre år) och kräver mindre foder än deras naturliga bröder. Jämförbart med dagens ekologisk kyckling jordbrukare som tillbringar tre månader för uppfödning av kycklingar medan fabriksjordbruk har en tillväxtcykeln på endast 49 dagar. Pengar pengar....



Jag kan inte sluta att fundera på vad som händer med oss människor när vi äter lax med massiva hjärtproblem eller monster som inte kan blandas med naturen, det ska vi äta! Jag kräks vid blotta tanken.

Ja jag vet, det är enklare att bara köra på, lita på att andra tar ansvar för att de beslut som fattas är rimliga och riktiga. Men bevisen för att det inte funkar kommer som spön i backen allt oftare. Vi måste hjälpas åt helt enkelt.


När jag var liten, var lax lyx. I dag är det vardagsmat för väldigt många. Många har dessutom pekpinnen med sig från barndomen om nyttan med att äta fisk. Så även jag. Men nu känner jag ju själv att jag bidragit till svårigheten att ta vettiga beslut i affären. Jag kommer i fortsättningen hålla mig till ekologisk fisk på wwfs lista






klicka på bilderna för att se dem större eller gå in på: http://www.wwf.se/vrt-arbete/hav-kust/lsningar/ww-fs-fiskguide/1243694-ww-fs-fiskguide-nr-du-ska-kpa-miljvnlig-fisk
och ladda ner praktisk bok för fickan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar