fredag 4 februari 2011

Årets Kock

2011 är Tomas Diederichsen från Ulvsunda Slott i Bromma/Stockholm.


På fem timmar. lagades två tävlingsrätter. Den första rätten skapad ur råvarukorgen med huvudråvaran lax.  Blev för Tomas del: 
Inkokt lax med jordärtskockor, shiitakesvamp, dill, citron, ragu på äpple, gulbetor, korngryn samt brynt smör

Foto: Magnus Skoglöf
Tävlingens andra uppgift var att skapa en modern restaurangrätt med ingredienserna två hela lammstekar med ben och en benfri lammtunnbringa samt minst en ekologisk mejeriprodukt förutom ekologiskt smör. En rätt finalisterna hade förberett och övat länge på innan tävlingen. Tomas lagade då rätten:


Helstekt lamm, lammkorv och ragu på lammbringa med svamp, aprikos och rostat korngryn samt auberginekräm, pressad fänkål och morot med riven lakrits

Juryns motivering om vinnaren lyder:

Vinnaren har med stilfull känsla visat på innovation inom traditionen och levererat ett väl genomfört mathantverk.Tävlingen att oerhört tuff. Att vinna är en enorm prestation. Men tänker mig att just detta måste ha smakat galet gott, för lite tråkigt ser det faktiskt ut. Men vad vet jag.) Själv trodde jag så som många andra innan start att Daniel Räms ev skulle ta hem det. Ända tills jag såg hans laxrätt på några bilder därifrån under dagen i går... såg inte så roligt ut, synd verkligen synd. Filip Fastén däremot tyckte jag gjorde otroligt fina rätter.  Det är någon som jag tror kommer stort så småningom, blott 21 har han mycket tid på sig!


Så småningom kommer vinnarreceptet på aretskock.se

1 kommentar:

  1. Undra om detta skedde i Åre?
    I så fall var min granne domare.

    SvaraRadera