måndag 15 augusti 2011

Saltås Panzanella- Italiensk brödsallad med bakade bönor och tomater


6 port

för de bakade bönorna
200g torkade vita bönor (små) 
6  vitlöksklyftor
1  bunt färsk timjan
3  lagerblad
Skal från 1 citron
10  hela svartpepparkorn
1/2 dl olivolja
vatten


ca  1 kg små tomater ( de krymper väldigt)
ca  400 g vitt dagsgammalt surdegsbröd
ca  150 g Kalamataoliver 
75 g  pumpa eller solroskärnor
140g  färsk babyspenat
100g  parmesan
1-2  rödlökar beroende på storlek
1 dl  bladpersilja (alt basilika)
2 tsk vit balsamvinäger
Fin olivolja
salt, nymalen svartpeppar


Lägg 200 g vita små bönor torkade (gärna Saltå Kvarns för bästa resultat) i blöt 8-12 timmar i rikligt med vatten i rumstemperatur.

När bönorna är klara. Sätt ungnen på 150grader
Sila av vattnet från bönorna. Lägg dem i en ugnsfast form. Tillsätt vitlöksklyftorna hela, timjan i en bunt, lagerbladen, citronskalet, de hela svartpepparkornen, en nypa salt, ringla över olivoljan, täck bönorna med vatten. Täck formen med folie baka i ca 2 timmar (tillsätt ev mer vatten under tiden om det behövs)

Sätt samtidigt med bönorna in tomaterna, ringla över rikligt med olivolja, salta, peppra och sockra ev om tomaterna inte är tillräckligt söta.

efter 2 timmar ta ut tomaterna och bönorna

Sila av bönorna och plocka ur kryddorna.

Skär rödlöken i tunna tunna ringar, hyvla parmesanen tunt. Bryt eller skär brödet i grova bitar, stek gyllene i olivolja. Rosta sedan fröna i samma panna.

Blanda samman allt med spenaten, persiljan och oliverna. Ringla vit balsamvinäger och olivolja över alltsammans. Salta peppra (gärna med flingsalt och nymalen svartpeppar)

Njut salladen som en enskild rätt (vego) eller servera den till kött, fisk eller fågel.

Här grillades hel kyckling till på grillen. Som gneds in med citronen som var över. Oljades (raps) Kryddades med cayennekrydda, salt, svartpeppar och fick rejält av paprikakrydda runt om.


Grillas till 80 grader 


Men helt ärligt räcker salladen i sig gott och väl, perfekt vegorätt


Tack till Saltå Kvarn för ursprungsreceptet!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar