Deg 1
100 g smör
1 liter mjölk
50g jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk socker
1,5 kg vetemjöl ( plus lite till utbakningen)
Deg 2
3 påsar saffran 1.5 g
260 g smör
270 g socker
2 ägg
pensling
uppvispat ägg
russin ( blötlägg dem gärna (några timmar) så tar de inte saft från degen
smält smöret, häll på mjölken, värm degvätskan(mjölk-smör) till 35-37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på saltet, sockret och degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet, arbeta degen väl. Låt jäsa 1.5 timme.
Rör under tiden smöret till deg 2 luftigt med sockret, tillsätt äggen och mald saffran.
Blanda deg 1 med deg 2
forma lussekatter, jäs dem ordentligt (20-30 min) under duk på dragfri plats. Pensla med uppvispat ägg , grädda i 225 grader 5-8 minuter beroende på storlek
Jag rekommenderar absolut inte ICAs saffran, upplever den som utblandad. Allra bäst är förstås Ekologisk. SonnentoR har bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar