onsdag 11 april 2012

Coop skiter i ursprungsmärkning av ekolamm

ursprung: Sverige

så står det på Coop Änglamarks förpackningar av ekologiskt lammkött.
Nyfiken blir jag ju, särskilt de gånger köttet är av ypperlig kvalitet. För det är det ibland.

Så jag tar kontakt med Coop. Slussas runt i 2 veckor och får tillslut detta svaret:
Vi har mottagit förfrågan om vilken gård vår ekologiska kött kommer ifrån. Vi har ställt frågan vidare till vår leverantör av Coop Änglamarks kött.

Så här svarar Svenskt butikskött
____________________________________________
Som det ser ut idag, så har vi svårt att skilja på gårdarna i produktionen från intransport till färdig produkt.. Intransporten till slakteriet på Gotland sker från 33 st lammuppfödare som ingår i föreningen Ekolamm Gotland. Och det kommer inte från en gård i taget, så för att kunna ha åtskillnad i slakt och styck krävs ett datorsystem till hjälp med streckkodsmärkning av varje djur. Det är något vi tittar på och har påbörjat, så i framtiden kommer det troligtvis vara möjligt.

Finns dock information att hämta om gårdarna på deras hemsidor. Bifogar länkarna.

http://www.upplandsbondens.se/sv.html/gardarna

http://www.ekolammgotland.se/


Med vänlig hälsning
Pernilla Eklöf


Vi tackar för ert intresse och hoppas ni är nöjd med svaret.

Med vänliga hälsningar

MONMOB
Coop Kundkontakt
020-71 10 10
www.coop.se


____________________________________________

Nej jag är inte alls nöjd! Tänk om en gård drabbas av smitta av något slag? Ska allt kött från 33 gårdar kasseras då?
Tänk om någon gård bidrar med kött av sämre kvaliet? Eller någon med mycket bättre än de andra?

Ärligt talat trodde jag inte att detta var okej ens

Vad säger KRAVS regler?  som säger Alla KRAV-produkter är spårbara men ändå tillåter detta

BESVIKEN!

3 kommentarer:

  1. Alla KRAV-produkter är spårbara. I det här fallet till de 33 gårdar som ingår i Ekolamm Gotland, där alla gårdar har KRAV-certifierad produktion. Om en av gårdarna inte skulle följa KRAVs regler innebär det att inget av köttet får säljas med KRAV-märket på. Om djuren på en av gårdarna skulle vara smittade så träder svensk livsmedelslagstiftning in, vilket sannolikt innebär att allt kött från samma leverans återkallas om så behövs.
    Varför kräver vi inte spårbarhet direkt till gård? Det är möjligt att spåra direkt till enskild gård, men inte alltid. Inom flera produktioner finns det dessutom både ekonomiska och miljömässiga fördelar att samverka, vilket också är möjligt då KRAV-certifieringen visar att man uppnår samma nivå (dvs. att all produktion följer KRAVs regler). Mejeri och mjölk är exempel på detta.
    Jag hoppas detta besvara din fråga. Hör gärna av dig annars.
    Mvh /
    Kristin Cooper, KRAV

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker fortfarande att det är synd att en hel ö slås samman i spårbarheten. Vad är nästa steg, att hela norrland slås samman, eller Sverige, jo spårbart till en gård i Sverige.... nej ett steg i fel riktning tycker jag. Vet ju dessutom som konsument att kvaliteten skiljer sig. Men kan inte själv välja bort det sämre köttet. Synd i konkurrensen tycker jag.

      Radera
    2. Men tackar verkligen för ditt svar!!!

      Radera