torsdag 16 februari 2012

det är butiken som bestämmer inte du!

Oftare och oftare gapar hyllorna med mina genomtänkta, väl underbyggda val tomma i butiken. Vore ju glädjande om det berodde på att det var så att fler och fler gjort samma val som jag. Men nej, inte alltid är det så, tråkigt nog.... I alla fall, i de  fall som jag grundligt undersökt är det inte alls så. Utan helt enkelt så att butiken valt att sälja mer av ett annat märke i stället. Inte helt sällan butikens eget varumärke!

Sådant gör mig skitförbannad. Inte minst pga av att varorna inte är jämförbara. Alltså inte självklart utbytbara för mig. Och inte heller beror det på att vi som kund har gjort ett val. Men alla är ju inte lika matnördiga som jag. Utan tar helt enkelt det alternativ som finns på hyllan. Så måste det vara, för butikerna utnyttjar detta om och om igen. Trots en rejäl försämring för oss konsumenter och vår omvärld. Låt mig ta några exempel....


På ICA i min närhet tar Arlas 40% gräddde slut (ekologisk och vanlig). Frågar då ansvarig i butiken efter den, och får till svar: Tyvärr vi har leveransproblem med Arlas grädde. Men vi har ICAs!

Men hoppsan, tänker jag. Helt annan produkt. Jag blir skitsur och lämnar butiken utan grädde. Det blir pannkakor utan grädde den dagen.

Tar omedelbar kontakt med Arla. Får där beskedet att några leveransproblem inte alls existerar. Återvänder till butiken upprepade gånger men fortfarande gapar hyllan tom. Men såklart inte av ICAs egen grädde, där är det välfyllt. Skillnaden mellan grädde och grädde är stor. 40% grädde är just bara grädde. Utvunnen ur en stor mängd mjölk. Grädde 36% och mindre fetthalt än så är inte just bara grädde. Utan grädde utspädd med vatten och utfyllt med Karragenan, som är ett stabiliserings-förtjocknings-geleringsmedel även kallat E 407. Tyvärr inte helt säkert nyttigt för oss. Utan om och om igen i diskussion som cancerframkallande osv. Tyvärr godkänt som ekologisk vara, vilket är synd tycker jag! läs mer här om Karragenan (vanligt som bara den i våra matvaror). Vad fan har det i grädde att göra kan man undra! Vem tänker att nä nu ska jag banta, jag tar grädden med 36% i stället för 40% ? nä, prislappen prislappen och den slöa vanan. Att bara ta det som finns. Hallå! är det värt det? 

Men inte bara innehållet i förpackningen styr mitt val, utan också varifrån kommer råvaran? När det gäller mejerivaror är mitt val 100% svenskt. För att: Det är stenhårt att vara mjölkbonde i Sverige i dag, vi måste stödja dem allt vi kan, annars försvinner de. Svenska bönder håller våra landskap öppna! Väljer jag dessutom ekologiskt så vet jag att jag hjälper till att inte försura vattendrag, kossorna har det bra. Får inte gift i sig osv.

Hur tänker du när du väljer grädde?

På Coop hände samma sak med smöret....
Här är det i och för sig rent smör i båda, ekologiskt och KRAV märkt också. MEN Änglamarks smör kommer från Danska kossor! En väldigt viktig skillnad för mig. Men mejeriansvarig på min Coop visste inte ens att det var Danskt. Utan tyckte att kunderna gynnandes av ett lägre pris... för mig kan aldrig ett annat lands öppna landskap gå före mitt eget lands, lite ego där.
Samma sak är det med Ekologisk mjölk. Finns ett överskott enligt Arla. Men ofta ofta ofta slut i butik. 
Tyvärr är det inte vi konsumenter som styr, utan handlarna. Trist! 
Jag skulle helst handla 100% ekologiskt, men lyckas bara till ca 80% genom att sprida mina inköp över flera butiker och vara om mig och kring mig. Men hur många orkar det... alltså säljer ekologiskt sämre än vad det skulle behöva göra. SYND!
Skärpning Handlare!

2 kommentarer:

  1. Arlas ekologiska smör håller inte bra kvalitet. Det går bra att använda till bakning o, dyl., men det innehåller mycket vatten och smaken ä'r inte heller riktigt bra. Vi använder hällre ÅCA:s (åländskt) smör, trots att det inte är ekologiskt! Frågeställning gott konventionellt närproducerat eller sämre importerat ekologiskt!

    SvaraRadera
  2. Kvalitet är alltid viktigt! Bara för att jag eftersträvar tillsatsfritt och giftfritt så betyder det inte att jag nöjer mig en sämre vara rent smakmässigt. För mig är Arlas Ekologiska smör, av riktigt bra smak och kvalitet. Men här jämför jag inte importerat ekologiskt mot konventionellt (giftigt) utan ekologiskt Svenskt mot ekologiskt transporterat från Danmark.

    Men jag väljer i första hand ekologiskt före giftigt odlat i min närhet. Detta för min egen skull, men också för miljöns skull! Hur har de Åländska ÅCA korna? Vad äter de? Hur besprutas deras ängar?

    SvaraRadera