tisdag 7 september 2010

världens godaste bullar

Kalljästa Kanelbullar


Blanda


40g jäst 
( om rummet där de ska jäsa är varmt kan du ev minska lite på jästen )

5.5 dl mjölk (standard ekologisk så klart)
200 g socker
1 tsk salt
1 rågad tesked nymalen kardemumma
1 tsk vanilj

600 g ekologiskt vetemjöl
500 g siktad ekologisk dinkel
1 ekologisk ägg (som väger 57-60 g, väger det mer eller mindre minska/öka mjölken något)


Blanda ordentligt i minst en kvart med degblandare, för hand ännu längre ( ska vara ganska löst )
Sista minutrarna klickar du i 200g rumsvarmt smör i små bitar och blandar tills de är försvunna.

Jäs i bunken under duk på dragfri plats 1 timme.

Blanda under tiden 175 g smör med 2 dl socker, 3 msk kanel och 1 tsk vanilj till jämn fin massa.

Kavla ut degen på mjölat bakbord till en platta på ca 40 x 50 cm ska vara ganska tjock ( ca 7 mm). Bred ut smörmassan rikligt över degen.

Rulla från båda långsidorna inåt mot mitten så hårt du kan. Degen är fortfarande ganska lös så det är inte helt lätt, men ger resultat sedan lovar!!! Lägg dem gärna i hård muffinsform i metall eller hårda pappformar, blir saftigare då jag lovar.

Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar, eller över natten plastade i kylskåp. Ta fram 20 minuter före gräddning. Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker, råsocker eller vad du vill över.

Grädda i 200 graders varmluftsugn i ca 10 minuter beroende på storlek.

Japp bara att sätta igång då Jesper å alla ni andra sugna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar