4 Port
3 dl ekologiskt Arborio eller Carnaroli ris av högsta kvalitet
4 msk ekologisk Olivolja
2 st charlottenlökar, finhackadade
3 dl ekologiskt Vitt
vin
1 liter ekologisk varm grönsaksbuljong av bästa kvalitet
2 msk ekologiskt Smör
2 dl karl-Johan svamp, i bitar alt torkad blötlagd
200 g ekologisk jordärtskocka, skalad, kokt och
tärnad. Koka den i buljongvattnet
1 st ekologisk äpple, fast och syrligt i små
tärningar
60g rökt sidfläsk, fint fint tärnad
1 msk färsk timjan, repad
2 msk persilja, finhackad
1 tsk citronskal av ekologisk citron fint riven
2 dl Västerbottenost, riven
Svartpeppar, nymalen
Salt
olivolja att ringla över
flingsalt och rostade solroskärnor att strö på
Koka upp buljongen
Passa på att förkoka jordärtskockorna i buljongen, luft upp dem i tidBryn lök och ris i olivoljan några minuter utan att ta färg
Häll på vinet och låt det koka
in
Slå på lite av buljongen så mycket att det täcker och låt
koka in något under omrörning, späd med resten av buljongen, lite i taget,
under varsam omrörning tills riset har ett behagligt tuggmotstånd och risottons
konsistens är krämig. Ta av från värmen.
Värm en stekpanna några minuter
innan riset är klart. Stek hastigt svamp och sidfläsk i smöret. Tillsätt äpple, de kokta finhackade jordärtskockorna och citronzesten. Stek ytterligare någon minut. Häll detta i den
färdiga risotton, tillsammans med ost, svartpeppar och om det behövs, salt.
Rör i örterna ringla lite olja över, strö solrosfrön, dekorera och servera genast!
Gott precis som det är!
Testlagat för Saltå Kvarns smakråd, i denna version något justerat
Den godaste risotton jag någonsin ätit, så trotsa de många momenten
Till det drack vi detta underbart goda vin en perfekt matchning smakmässigt. Tack till Johan och Linda för det goda vinet! Hoppas ni trivs i ert nya hem!
Bli bättre på risotto, här har du hemligheterna bakom en bra risotto:
Karl- Johan skall inte förvällas!
SvaraRaderasåklart inte, bortadget! Tack för vaksamt öga. Själv har jag hittills bara lyckats hitta torka;)
SvaraRaderaTack för tipset!
SvaraRaderaJag har Karl-Johan i frysen och jordärtskockor utanför dörren:) Det blir en fredagsrisotto här vill jag lova!
Kram