torsdag 2 december 2010

Bästa Pepparkakshusdegen

För lite större hus brukar jag få dubbla satsen, har hänt att de varit så stora att jag tredubblat den också. Men den är rejäl så jag tror du klarar dig på en sats för ett ordinärt hus, som detta på bilden tex. Får man deg över går det ju naturligtvis att baka pepparkakor av den, men de blir lite tjocka. Utmärkt deg annars att göra dekorationspepparkakor av.


Stor sats Pepparkaksdeg för hus

600g smör ( ska du inte äta av degen kan du ju använda margarin)
700 g socker
440g (3 dl) sirap
2 msk kanel (mald)
2 msk ingefära (mald)
2 msk kryddnejlikor (malda)
6 ägg
4 tsk bikarbonat
1,4 kg vetemjöl



Smält smöret, blanda i socker, sirap och kryddor. Låt svalna, tillsätt äggen. Blanda bikarbonaten med lite av mjölet, rör ner mjölet i omgångar tills allt är blandat. Arbeta degen jämn och fin utan ränder.

Häll degen i en plastpåse eller i en bunke, täck ordentligt och ställ i kylen tills minst nästa dag.

Kavla inte ut för tunt. Se till att kavla ut på bakplåtspappret direkt så slipper du flytta på delarna. Jag använder bakplåtsdukar i silikon, utmärkta att kavla på och som inte veckar eller bubblar sig. Lägg på mallen och skär ut delarna. Jag brukar göra 1-2 delar åt gången, detta för att hinna renskära dem sedan när de kommer ut igen från ugnen. Låt svalna på plant underlag.

På bilden är mitt hus från förra året, vad det blir i år är inte bestämt ännu, men kanske blir det en repris

Husen limmar jag i hop med smält socker.
och dekorerar med kristyr. Till fönstren använder jag gelatinblad

Kristyr

1 äggvita
4,5 dl florsocker
3 droppar ättikssprit

Lycka till!

7 kommentarer:

  1. Vad du är duktig!
    Vad hände med husen sen...... efter jul.
    Barn som knaprade eller.............

    SvaraRadera
  2. var kommer äggen in i bilden? de står 6 ägg, och vad använder du för något att klistra ihop det med?

    SvaraRadera
  3. Oj Maria, var visst lite otydllig i arbetsbeskrivningen, tack för påpekandet. Har lagt till äggen i texten nu. De ska vara med i degen. De gör degen luftig, lättare att grädda lite tjockare kakor utan att behöva bränna dem. De blir också oerhört släta och fina. 6 ägg låter mycket, men detta är en rejäl sats deg. Börja med att halvera hela receptet om du vill testa degen.

    Limmar gör jag med smält socker.
    Recept på Kristyr har jag lagt till också

    Lycka till!
    /Marie

    SvaraRadera
  4. Tack för detta, förra årets mjuknade som en vet inte vad... så det receptet slänger vi. Och prövar detta istället! /Minna :)

    SvaraRadera
  5. Hvilket smukt hus!
    Godt nytår.
    Kh
    Kirsten
    http://kodfrifredag.dk

    SvaraRadera
  6. Måste ju in igen och se hur du gjorde sen. Klistra ihop med smält socker, det skall jag väl kunna åstadkomma, gelatinbladen tror jag finns i skåpet (hoppas jag) sen är det till att försöka få till icke rinnig kristyr. Receptet var fenomenalt annars. Jätte gott!!! Ha en fin helg/Gela

    SvaraRadera
  7. Vad menar du med renskära? Skär du kakorna igen, när de kommer ut ur ugnen?

    SvaraRadera