fredag 10 december 2010

Saffransbröd

Deg 1

100 g smör
1 liter mjölk

50g jäst
1 1/2 tsk salt
1 msk socker
1,5 kg vetemjöl ( plus lite till utbakningen)

Deg 2

3 påsar saffran 1.5 g
260 g smör
270 g socker
2 ägg



pensling 
uppvispat ägg
russin ( blötlägg dem gärna (några timmar) så tar de inte saft från degen



smält smöret, häll på mjölken, värm degvätskan(mjölk-smör) till 35-37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på saltet, sockret och degvätskan. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt mjölet, arbeta degen väl. Låt jäsa 1.5 timme.

Rör under tiden smöret till deg 2 luftigt med sockret, tillsätt äggen och mald saffran.

Blanda deg 1 med deg 2

forma lussekatter, jäs dem ordentligt (20-30 min) under duk på dragfri plats. Pensla med uppvispat ägg , grädda i 225 grader 5-8 minuter beroende på storlek

Jag rekommenderar absolut inte ICAs saffran, upplever den som utblandad. Allra bäst är förstås Ekologisk. SonnentoR har bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar