onsdag 8 augusti 2012

fiskgryta med smak av sommar



Ta tillvara det som är som bäst just nu! Tomater tillexempel, Svenska smakrika ekologiska eller dina egna! Även löken är ju både billig och otroligt fin nu.

4 port

ca 2 kg tomater 
2 gula lökar
2 vitllöksklyftor
1 röd färsk chili
1 zuccini
1 rejäl knippe färsk koriander ( eller 1 kruka)
1 dl vitt vin
1 grönsaksbuljongstärning 
salt
nymalen Svartpeppar
couscous
1 citron
800 gram torsk eller annan vit fisk

(själv använder jag oftast fryst ekologisk cerifierad torsk, Änglamarks är otroligt fin)
tina den gärna i kylskåp i god tid, ta fram en stund innan och salta lite lätt så blir den vitare och fastare

Fräs hackad lök, vitlök och röd chili tills löken är mjuk
häll på vinet, låt puttra någon minut (för att få ur syrorna i vinet men in smakerna)

i med hackade tomaterna ju finare hackat desto mindre skal sedan. Annars vet du väl att det finns tomatskalare? Skålla är såå omodernt;) i även med zuccinin skuren i ganska stora halvmånar

finhacka stjälkarna av koriandern och i med de med, samt grönsaksbuljongtärningen

Salta och peppra

låt koka ner , smaka av, tillsätt ev mer salt, peppar... hade du fina tomater behövs ingen sötma, annars lite lite socker. 

När tomatsåsen känns bra, lägger du i fisken i stora bitar, se till att alla kommer i såsen, stänger av värmen och lägger på ett lock låt stå, 10- 15 min. 

Gör du grytan i en gjutjärnsgryta så kommer den hålla värmen länge. Men den behöver vara emaljerad även på insidan för att inte ta smak

under tiden gör du couscousen. Koka upp vattenmängd enligt beskr på paketet. I med grynen, salta, rör om, lägg på lock, låt stå 5 minuter

lufta couscousen ordenligt så den blir luftig, pressa citronen över, tillsätt 3 msk olivolja rör ordenligt 


Strö finhackad koriander över grytan

servera






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar