lördag 30 januari 2010

Smokey Hamburgers




I går blev det fredagsmiddag med Smokey Hamburgers. Efter recept från bloggen lyxlagat. Inte ofta det blir hamburgare här, å efter i går kan vi konstatera att det borde bli oftare.

Följde receptet slaviskt, men till nästa gång minskar jag nog färsen till 500g till 4 pers. Fick lite mycket över. Såsen kryddade jag ytterligare efter smak men annars var allt topp. Använde sprödvärmda Max Frisco bröd till, och friterade pommes. Fick betyget 9 av 10 möjliga skrivet på en servett så det gick hem kan man säga;-)

Kanske var det ingen matlagningswhisky men det man inte vet.......rökig var den i alla fall!

receptet hittar ni här>>
http://blogg.alltommat.se/lyxlagat/2010/01/29/smokey-hamburgers

fredag 29 januari 2010

Fyllda kycklinglår med soltorkad tomat och parmesan




Absolut bästa delen av kycklingen är i mitt tycke, låren men då ska de vara urbenade och fyllda. Finns massor med sätt och smaksättningar men denna variant är en stor favorit.


till detta behövs:
urbenade kycklinglår
soltorkade tomater ( i olja eller gärna balsamico)
färsk timjan
parmesan
balsamico vinäger
nymald peppar
salt
tandpetare
ugn 160 grader


Vik ut låren, med insidan uppåt
lägg en tomat i mitten på varje
toppa med timjan och nymald peppar
rulla i hop och fäst med tandpetare.

Salta och peppra
Bryn runt om i stekpanna i rapsolja och smör
Ringla över en krämig balsamico (glaze balsam)
riv rikligt med parmesan över kycklingen i pannan
sätt in i 160 grader varm ugn
är klart vid 80 grader

Servera med tex bulgur, kall vitlöksås, sallad
eller potatiskaka och en balsamicosås, ruccola
skulle du får kvar är de underbara i en sallad i morgon!

Lycka till

Marie

torsdag 28 januari 2010

Ha, begär!




Öppna hyllor är ju så underbart, praktiskt med allt nära till, snyggt när de är fyllda med vackra saker, men inte alltid så praktiskt då det samlar en del damm och stekos.

Detta underbara skåp öppnar man när man lagar mat, sedan stänger man det bara, Åh underbart. Ett sånt ligger defenetivt på önskelistan, köket skulle bli dubbelt så stort.

se mer på www.bulthaup.com

onsdag 27 januari 2010

Att inte bränna vid



Det säljs tusentals om inte miljoner belagda(typ teflon) kastruller bara i Sverige å det är ju toppen, för tillverkarna.

Men knappast för miljön och sopbergen. Och med handen på hjärtat inte för dig heller, förhindrar de att det bränns vid? är de bra att vispa i? eller är den stora fördelen att de är lättdiskade, ja så är det nog ett tag i alla fall. Byter du ut dem ofta? Tänk om!

Nej, mitt tips är, satsa på en riktigt bra Sauteuse (sås kastrull) eller en riktigt tjockbottnad kastrull. Som tål ihärdig vispning, inte bränner vid gröten/såsen, går att diska i maskin och spar energi genom sin goda värmeledande förmåga. En sådan sliter du inte heller ut på mycket mycket länge.

Rör du dessutom med en slickepott av värmetåligt silikon behöver du knappt diska.

Gör det för din egen skull, blir så mycket roligare när det funkar. Så mår miljön lite bättre på kuppen

Var beredd att lägga en slant, en bra kastrull för det här ändamålet finns inte för ett par hundralappar. Men å andra sidan hur mycket har du lagt på belagda......

måndag 25 januari 2010

Storstilat Fjällpuben!



Det är underbart att hjälpa att hjälpa!



I dag måndag 25 januari skänkte Fjällpuben

( och Grill, F12, Salongen, Smak på Restaurangen, Brasserie Le Rouge, Le Bar, Kungsholmen , och Fyran )

alla sina intäkter till offren på Haiti, otroligt snyggt gjort tycker jag. Så klart utnyttjade jag det för att hjälpa att hjälpa och åt en festlig måndagsmiddag på Fjällpuben hemma i Åre.

Mat och service var som vanligt topp. Precis som övriga gäster där. Det är så det blir på en trevlig restaurang, alla lyfter stämmningen.

Tack för en underbar kväll och hoppas effekten blir den ni hoppats på!

(bilden på mig och sonen bidrog en av gästerna med, tack för det)

Marie Lithén

se tidigare inlägg om denna kvällen

söndag 24 januari 2010

Viktigaste köksredskapen nr 2 termometer




Som näst viktigaste på min lista över viktigaste köksredskapen kommer termometern. Utan en bra termometer är du kokt:-). Under mina år i en köksbutik träffade jag mängder med matlagare som givit upp termometern. Enligt dem funkade de aldrig när de behövdes, eller så litade man inte på sin termometer.

Det är ju så tokigt, för en bra termometer är ovärderlig! Jag svimmar när jag läser recept där det står beräkna ca 1 timme per kg tex. Å vad galet. Alldeles för många lagar mat så. Inte konstigt att söndagssteken har tappat status. Hur sugen är man på en torr trådig skosula? Det är ju så synd, när det är så gott när det är bra gjort.

Men det är absolut inte bara steken som ska lagas med termometer. Är man mycket rutinerad kan man kanske lätt känna på köttbiten i stekpannan om dem är medium eller rare. Men handen på hjärtat hur många kan det? Eller fisken sjudandes på spisen eller bakandes i ugnen?

Några grader hit eller dit spelar otroligt stor roll. En skinkstek ska inte gå en enda grad över 75 grader, så är det bara ( men kan tom vara klar vid 70 grader det är en smaksak). Oavsett hur länge eller kort tid den stått i ugnen. Vid 75 grader är den klar, men går efter lite när du tagit ut den ur ugnen (ca 3 grader) så ta ut den vid 72 låt den stå på bänken och vila ordentligt innan du skär upp den så behåller den saften och kommer upp i rätt temperatur. Det är ju trist om man ödslat både tid och pengar på att marinera sin stek eller gnidit in dem med massor av härliga kryddor om den sedan är torr.

Det finns termometrar och termometrar. Väldigt många föredrar en analog termometer. Men är ju inte särskilt lätt att se skillnaden på 72 och 75 grader på en sådan. Många är också lite tjocka och långsamma. Vilket betyder att när den visar 80 grader så är kanske steken redan 86, inte så roligt.

En proffs termometer kostar runt 1000 lappen. De är överkurs i ett hemma kök. Just nu finns mängder av digitala termometrar på marknaden. Säkert flera bra. Min favorit kostar under 250 kr kommer från Sunartis och finns i välsorterade butiker. Det finns många liknande men få med så tunn udd, det gillar jag. Jag vill ju inte gräva hål i maten.

Skinksteken jag gjorde i går på ca 1kg stekte jag i 100 grader, efter nästan 3 timmar var den klar. Låter som lång tid men under tiden kan du ta en promenad, åka på gymmet eller ta ett par svängar i skidbacken.

Använd termometer mer och se vad som händer!

Lycka till!

på plats nr 3 kommer naturligtvis..........

fredag 22 januari 2010

Snabbmat: krämig kräftpasta m. harricots verts




4 port


300 gram valfri pasta
250 gram Harricots verts

1 burk kräftstjärtar i lag
1 skivad röd chili (testa styrkan, anpassa mängden efter smak)
1 gul lök finhackad
3 dl cremefraiche
1 dl fiskbuljong
1 dl riven ost
Salt & Svartpeppar

Koka pastan, lägg i Harricots vertsen de sista minuterna
Under tiden pastan kokar fräser du löken (gärna i smör), tillsätter chili, cremefraiche, buljongen och spadet från kräftorna. Salta eventuellt & peppra. Låt puttra en stund.

När pastan är klar vänd ner osten och kräftorna i såsen, koka inte upp.
Klart att servera!

Passar lika bra till vardags som till helgen med ett glas vin.
Vill man kan man tillsätta dill, vitt vin, ruccola, limezest vad som helst..... för att få variation

lycka till!

tillsammans för Haiti måndagen den 25 januari

Passa på att göra något för offren på Haiti

Gå ut och ät på någon av nedanstående restauranger på måndag så har du hjälpt att hjälpa samtidigt som du njutit lite extra av det.

/Marie


"Vi är oerhört berörda av alla tv-bilder och all information från katastrofområdet på Haiti där vi som alla andra känner oss maktlösa - att bidra känns väldigt viktigt.

Vi har bestämt oss för att göra det vi kan! Måndagen den 25e januari skänker vi oavkortat alla våra intäkter från våra restauranger inom gruppen - Grill, F12, Salongen, Smak på Restaurangen, Brasserie Le Rouge, Le Bar, Kungsholmen , Fjällpuben och Fyran - till offren på Haiti.

/ Melker Andersson och Danyel Couet"

Så skynda er att boka bord nu och var med och hjälp till. Fjällpuben skänker också sin dricks från denna kväll till offren på Haiti.


Så vad väntar du på?

torsdag 21 januari 2010

Kokböcker






Har du någon favorit kokbok?

Jag har egentligen många olika, för olika stämningar och tillfällen. Men jag har 2 som jag verkligen går i gång på. Som verkligen har resulterat i matlagning och det flera flera gånger.

Det är Jamie Olivers "Hemma hos Jamie" (Jamie at home) full av godsaker och med mycket grönt vilket jag gillar. Det är också Vinterns Goda ting av Anna & Fanny Bergenström, kanske mer en julbok men jag använder den mycket oftare än så. Gemensamt för båda böckerna är nog att de är enkel avskalad matlagning å det älskar jag.

Några andra kanske bara innehåller ett enda recept som fastnat i min repertoar men kanske lagas desto oftare i stället. Men sen är det ju alltid kul med nya kokböcker.

Vilken är din favorit, tipsa gärna!

Pannbiff med lök my way



en riktig klassiker på mitt sätt

ca 6 port

Biffar

800 gram nötfärs
2 äggulor
1 msk soja
2 tsk salt
peppar efter smak (ca 1,5 kryddmått)
1,5 dl grädde
1,5 dl buljong

Sås

5-6 blandade lökar (rödlök, gullök, charlotten eller vad du har hemma)
1 vitlöksklyfta
1 äpple
1 msk socker
4dl buljong
+2 dl buljong


Skala löken (tips lägg löken i blöt en stund så är skalet lätt att få bort)
Skär dem i klyftor. Vitlöken i skivor.
Stek dem på låg värme i smör tills de är glansiga och börjar bli lite mjuka. Häll i äpplet skuret i tunna skivor. Strö över sockret, vänd runt och häll över dem i en kastrull. Häll på buljongen. Låt puttra på låg värme.

Blanda färsen med övrigt
platta till tunna biffar med blöta händer, stek på medelstark värme. När de är nästan klara slå på de sista 2 decilitrarna buljong och lägg på ett lock, låt puttra på låg värme 5 minuter medan du dukar. Slå över löksåsen i stekpannan

servera med lingonsylt, saltgurka och kokt potatis!

Landet Brunsås

Missa inte svts Landet Brunsås
onsdagar 20.00, riktigt underhållande.

http://svtplay.se/t/123569/landet_brunsas

onsdag 20 januari 2010

Viktigaste köksredskapen nr 1 Stekpannan



På första plats på min lista kommer stekpannan.
Men inte vilken stekpanna som helst utan en gjutjärns panna.

För vad är det för mening med exklusivt kött, om det sedan bara kokar i pannan???

En stekpanna ska vara varm när du lägger i köttet ( som inte ska komma direkt från kylen).
På så sätt sluts porerna och saften stannar kvar i köttet. Ju sämre spis desto längre tar det innan pannan är het. Har du dessutom en belagd panna som kanske slagit sig lite är det stört omöjligt att göra köttet rättvisa.

Min favoritpanna är av gjutjärn, men med en emalj utanpå som gör att den går att diska med diskmedel, inte tar smak av andra livsmedel osv. Satsa på kvalitet så att du vet att emaljen sitter livet ut!

Även pannkakspannan ska vara av gjutjärn, för pannkaka steker vi på hög värme. Här är en ren gjutjärnspanna att föredra. För den kommer att fettas in mer och mer för varje gång som den används, och bara bli bättre och bättre för varje gång.

Med gjutjärn gör du också en insats för miljön, eftersom du bara
behöver köpa en enda. Inte får du i dig ämnen från släpplätt beläggningar heller.

Hm ja jag har ju 3(4), men det beror på att jag ofta steker 2 saker samtidigt. samt att den ena är med gjutjärnshandtag, perfekt för ugnen. Den tredje är en grillpanna som ger mig möjlighet att grilla inne. Snygga ränder blir det!

tisdag 19 januari 2010

Att köpa sopor



Är sååå trött på dålig kvalitet på mataffärerna. 
När fick potatis 15 dagars hållbarhet? Potatisen inköpt i går är till hälften mjuka och lätt groddade.....

Visst kan man undvika vissa saker under vissa säsonger men vinterpotatis
ska vi ju ha till kroppkakor, krämiga gratänger och härlig puré, svårt att byta ut mot Bulgur då.

Hur många är det som orkar att ta bilen och klaga på varan? Visst man får en ny vara men är det okej?

Fruktdisken ska vi inte tala om.....

måndag 18 januari 2010

Teveprogrammet Halv Åtta Hos Mig

Älskar ju det där programmet.. Men i kväll tog kocken priset. Bea fantast som han var, ville tom döpa ev. dotter till Bea. Han skulle lyfta Bearnaisen till finrummen igen....

Å hur gick det? Platt fall. Har aldrig i hela mitt liv sett sådant tillvägagångssätt. Är så nyfiken på om det verkligen fungerar. Han kokade upp vatten, lök och vinäger, silade. La i smöret och äggulorna (vispade inget). sedan skulle det stå ca 25 minuter. Redan då tänkte jag, hur ska det gå med äggulorna. Men men det var ju en Bea expert....

se klippet här



receptet finns på recept.nu
http://www.recept.nu/1.304723/robin_osterberg/huvudratter/kott/vitloksgratinerad_oxfile_med_hemgjord_vitloksbearnaise_coer_de_filet_provencale

Ja någon Bea blev det inte. Fortfarande är jag så nyfken på om det verkligen är möjligt att göra på det sättet. Eller drev han med allihop? Någon som vet?????

Missa inte programmet! Underhållning var det minsann.

Ny blogg nya diskussioner

Premiär för nya matbloggen. När allt handlar om mat,bak och prylar så är det inte så konstigt att det resulterar i ännu en blogg. Tycker att det är så trist med alla som slarvar med råvaror och redskap som är odugliga. När det är en så stor njutning med vällagad mat... glöm inte det.

Åter kommer snart mycket snart med vilken tevekock jag just nu härmapar med varierande resultat.....