måndag 9 juli 2012

Smörgåstårta


Avskyr verkligen smörgåstårta, när den består av ett hopkok av kokt billig skinka blandad med crabsticks och vattniga räkor och majonäs som smakar kemikalier.

Men så behöver det inte alls vara. Smörgåstårta kan vara alldeles alldeles underbart;)

Börja med brödet, baka själv eller köp ett härligt surdegsbröd på bageri. Här använde jag ett Durumbröd bakat med kärlek. Glöm det där med frusna landgångsbröd. Brödet är ju halva smaken.

Så till fyllningen. Här har jag gjort en färskostfyllning, den kan ju smaksättas precis som man önskar.
Basen består av:

Uppvispad färskost (typ philadelphia eller egengjord)
en liten del olivolja (alt rapsolja av god kvalitet)
en liten del majonäs ( gör din egen, recept längre ner)
ca en tredjedel gräddfil
Behöver inte vara exakta mått, smaka smaka tillsätt mer osv...

smaksätt med salt och nymalen peppar
Krydda med tex, vitlök, färska örter etc

Här använde jag soltorkade tomater, riven parmesan, vitlök, färsk basilika i hälften och hälften lämnades neutral. Man kan ju också ha kött, skaldjur i fyllningen. Men genom att bara ha på passar den ju fler.

Dekorera med godsaker som matchar;) Här parmaskinka, tärnad vattenmelon och mängder av färsk Basilika

Gör gärna bottnarna och stommen klar dagen innan, så det får dra ordentligt, dekorera precis innan servering

Majonäs

Vispa 2 äggulor
halv msk dijonsenap
halv msk vinäger
salt och nymalen peppar
Vispa i hop
tillsätt en neutral olja i fin stråle tills lagom tjocklek, då brukar också smaken vara den bästa ca 1,5-2dl
Sååå enkelt å så galet gott