tisdag 31 maj 2011

vackraste kokboken jag någonsin sett

Helt sagolikt vacker och så suktande att jag vill laga allt bums. Ser mig själv sitta där i de helt underbara miljöerna och drömmer mig bort, känner dofterna och smakerna också tror jag bestämt:) Ljuvligt. Flera gånger tänker jag, tänk att det här är Sverige.... för det är så sanslöst vackert..... Texterna är så underhållande att jag inte kan låta bli att streckläsa dem som en roman. Flera av bilderna vill jag hänga på väggen i köket, hur ofta händer det med en kokbok....

Ja här blir det minsann Sommarkalas för hela slanten i sommar, garanterat!

Bläddra i den här:
http://www.smakprov.se/smakprov.php?isbn=9789113025964&l=norstedts

men köp den du också, för det är du värd!

måndag 30 maj 2011

fy fan för Genmanipulation

Nyligen har Finansdepartementet släppt en rapport, skriven av Torbjörn Fagerström. Där man förklarar de enorma ekonomiska vinsterna i att genmanipulera grödor. Man talar om vinster i miljardklassen, samtidigt som det talas om organisationer som lever för att skrämmas, å då syftar på de som tycker olika! Jag läser om och om igen, men får inte riktigt till det att detta skulle komma från ett svenskt departement!! Varför känner jag det som om någon betalar dem för deras tankar? någon som vinner på GMO utvecklingen...

Laboreringar med genetik skrämmer mig. För genmanipulation är INTE detsamma som växtförädling. Utan förändringar av arvsmassa. Genom GMO behandling, kan tex växter/grödor tåla bekämpningsmedel så som roundup, praktiskt eller hur att kunna spruta hela fältet utan att ta död på det man verklingen odlar. Hårresande tycker jag. Man vill också ha fram grönsaker mm. som växer snabbare, blir större etc. Trots att det bevisligen tappar i näringsinnehåll. Och trots att det inte är bevisat fullt ut att det inte sprider sig... hur blir det om även ogräset växer sig större, eller insekterna, eller vi..... obehagligt

Jag tänker fortsätta att vara emot GMO, oavsett vad jag anses som
Du gör som du vill

men tvinga ingen annan
/Marie Lithén



artikeln i dn
http://www.dn.se/debatt/hogljudd-opinion-star-i-vagen-for-gm-grodorna

måndag 16 maj 2011

Ekologisk glass

Bris pinne från SIA glass, är den enda pinn/strut glass jag lyckats hitta som är ekologisk.... Är riktigt glass galen, men tycker ju att glass på sommaren smakar som godast ute i solskenet på språng. Inte hemma i glasspaketet. Å då är urvalet klent klent klent,  minst sagt. Hur kul är den pinnen? 

Jo förståss Danska Hansens är på intåg i Sverige, men ärligt talat finns det inga glassmakare i Sverige?
Vill ju har svenska ägg fria från salmonella i min glass

När kommer GB med ekologisk glass?

söndag 15 maj 2011

skitar du ner Östersjön?

-Nej svarar du säkert!

Har du tänkt på att ditt ökade köttintag bidrar till att skita ner Östersjön? Förmodligen inte, men så är det.

Se dokumentinifråns dokumentär Vårt grisiga hav! Jag lovar dig att den ger en del att fundera på. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden, utan måste ta eget ansvar.

http://svtplay.se/t/103466/vart_grisiga_hav

Värna om de små svenska kontrollerade KRAV märkta köttproducenterna och öka ditt grönsaksätande så bidrar du till att minska på utsläppen.

tisdag 10 maj 2011

Hemligheten bakom en bra Risotto

Med mycket matlagning kan man följa ett recept och lyckas bra, eller improvisera och lyckas utmärkt. Men med Risotto är det lite mer speciellt. Då tänker jag inte på proportionerna, utan på känslan och råvarorna. För känslans del handlar det om att göra den med omsorg, kärlek och behandla den ömt:)

En tokrörd, framstressad Risotto utan känsla blir ful, klistrig, mäktig och smakar trist. En med dåliga råvaror blir inte ett dugg bättre än råvarorna. Ett surt vin ger en sur Ristotto, en unken smakfattig buljong... ja så klart! Är ju inte så konstigt egentligen.

Så ta det godaste vita torra vinet du vet, den godaste buljongen, godaste osten, de finaste grynen.....

Här är mina favoriter för risotto


tok god, utan e nummer,
utan palmolja
lika gott i risotton som i
glaset under tiden du  lagar:)






























Och här är receptet:

Koka upp ca 1.5L vatten med godaste buljongen du vet (egen eller annan favorit). Hönsbuljong funkar men jag föredrar grönsaks. 

finhacka en halv gul lök (om den är stor) och 1 klyfta vitlök, fräs dem i en sauteuse eller annan tjockbottnad kastrull i olivolja ett par minuter utan att de tar färg. Häll i riskornen (ska vara Carnaroliris eller Avorioris 1 dl per portion ). Testa gärna olika sorter för att hitta din favorit. Fräs med riskornen tills de blir lite genomskinliga och knäpper lite. Häll på vitt vin (gott) så att det täcker allt som finns i sauteusen. 


Låt vinet nästan koka in. Slå på det kokande buljonvattnet lite i taget. Bara så att det precis täcker. Rör försiktigt lite då och då med slickepott ända ner i botten. Slå på mer vätska eftersom det kokar bort. Det tar en stund. Ha inte för hög värme utan låt det bara småputtra. Fortsätt att ösa till dess att riskornen känns mjuka men har lite tuggmotstånd. Ta av från värmen.

Smaksätt med en klick riktigt smör ( alt lite olivolja), en stor näve finriven parmesan, nymalen vitpeppar och ev smaksättning ( svamp, grönsaker......) kanske lite salt om inte buljongen är tillräckligt salt. Blanda försiktigt i stora svep med slickepotten så blir den luftig och härlig. 

Servera som den är eller som ett tillbehör. Jag äter ofta risotton som en ensamrätt, vegetariskt.


Inte alls så svårt som det låter, men här gäller övning ger färdighet! 
Alldeles galet gott med lite rött vin till, mums 
Lycka till